FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadbiskup Bozanić o "slučaju Brezovica"

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup, kardinal JosipBozanić izjavio je danas u svojoj propovijedi na misi povodom Danadržavnosti da želi da se što prije utvrdi istina i donese presuda u"slučaju Brezovica" te da crkva "osuđuje zlo o kojem se govori, ako jeono počinjeno".
ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić izjavio je danas u svojoj propovijedi na misi povodom Dana državnosti da želi da se što prije utvrdi istina i donese presuda u "slučaju Brezovica" te da crkva "osuđuje zlo o kojem se govori, ako je ono počinjeno".

"Već unaprijed srcem punih boli, osuđujemo zlo o kojem se govori, ako je ono počinjeno. Dom u Brezovici kao i slične ustanove trebaju djelovati u skladu sa zakonom i pod nadzorom nadležnih državnih institucija, a po načelu supsidijarnosti oni koji su neposredno odgovorni trebaju uvijek biti spremni za brzo uključivanje odgovornih civilnih službi u slučaju da se zlo pojavi kako bi ga se na pravi način spriječilo i iskorijenilo", istaknuo je kardinal Bozanić na misi u crkvi svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu.

U propovijedi koju su slušali i najviši državni dužnosnici, predsjednik države Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sander, zagrebački nadbiskup je rekao da želi da, od nadležnih i odgovornih organa pokrenuta istraga, što prije utvrdi istinu i donese presudu.

Kazao je da su ovo teški trenuci za zagrebački Caritas, ali da se "ne smije zaboraviti ono veliko dobro koje je upravo taj Caritas kroz teška desetljeća do danas činio i čini pod vodstvom Jelene Brajše za ljude različitih životnih dobi, a osobito za djecu novorođenu, napuštenu, obespravljenu i hendikepiranu".

Rekao je kako je zagrebački Caritas sada pred preispitivanjem svoga unutarnjeg ustroja.

"Iako je u svom djelovanju zagrebački Caritas relativno autonomna ustanova od njega se traži i njemu će se pomoći da još bolje prilagodi svoj ustroj i svoje djelovanje novim prilikama", kazao je Bozanić. On smatra kako je transparentnost najučinkovitija zaštita za sve one koji djeluju u takvim ustanovama.

Poručio je da bi ovaj nesretni slučaj trebao pomoći svima, crkvi, državi i društvu u boljem promicanju odgoja i zaštite djece.

Na kraju propovijedi zagrebački nadbiskup je medijima poručio da svojim pisanjem ne nanose duševne boli i neugodnosti sadašnjoj generaciji djece jer je za njih Brezovica još uvijek jedini dom.

Dom za nezbrinutu djecu u Brezovici pod istragom je policije i tužiteljstva zbog navodnog zlostavljanja djece. Do sada je sudska istraga pokrenuta protiv 52-godišnjeg bivšeg domara tog doma kojega se sumnjiči da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao mentalno retardiranog maloljetnika. Mediji nagađaju da je za taj, a i neke druge slučajeve zlostavljanja od 2002. znala i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša, ali da je to zatajila i nije prijavila policiji. Brajša te optužbe uporno odbacuje, a Zagrebačka nadbiskupija jučer je opovrgnula nagađanja da ju je nadbiskup Bozanić smijenio.

Zbog navodnog zataškavanja zlostavljanja djece u Brezovici do sada su suspendirane su dvije tužiteljice i zatraženo je njihovo razrješenje dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙