FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOLJP poziva na zaštitu djece u domovima "Lug" i "Brezovica"

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Građanski odbor za ljudska prava(GOLJP) pozvao je danas vlasti na svim razinama da odmah utvrde iprovedu mjere kojima će sva djeca u dječjim domovima u Brezovici iLugu biti zaštićena od mogućeg zlostavljanja ili zanemarivanja.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) pozvao je danas vlasti na svim razinama da odmah utvrde i provedu mjere kojima će sva djeca u dječjim domovima u Brezovici i Lugu biti zaštićena od mogućeg zlostavljanja ili zanemarivanja.

GOLJP traži i odgovarajući psihosocijalni tretman djece koja su traumatizirana zlostavljanjem ili zanemarivanjem i da se hitno i temeljito istraže i presude slučajevi vezani uz spomenute domove. Traži se i formiranje posebnog nezavisnog tijela koje bi primalo sve prijave institucionalnog zlostavljanja i izvršilo nadzor u svim javnim, vjerskim i privatnim ustanovama koje zbrinjavaju djecu izvan obiteljskog okruženja.

U GOLJP-u nadalje inzistiraju da se napravi analiza sustava kojem zajednica povjerava brigu za dobrobit djece, registriraju sve slabe točke i izvrše nužne preinake sustava, te da odgovorni za institucionalno zlostavljanje ili zanemarivanje obeštete djecu za pretrpljene patnje i kršenja njihovih ljudskih prava.

GOLJP u priopćenju ocjenjuje kako su slučajevi zloupotrebe i zanemarivanja djece u domovima Brezovica i Lug najsramniji primjeri kršenja osnovnih ljudskih prava u kojima su pogođeni najbespomoćniji članovi društva, a to su djeca izdvojena iz obitelji.

Policija i tužiteljstvo vode istragu o zlostavljanju djece u Caritasovom domu u Brezovici i Centru za odgoj i obrazovanje Lug. Do sada je sudska istraga pokrenuta protiv 52-godišnjeg bivšeg domara u Brezovici, zbog sumnje da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao mentalno retardiranog maloljetnika, i protiv 57-godišnjeg sveučilišnog profesor iz Zagreba osumnjičenog da je seksualno iskorištavao neke štićenike doma u Lug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙