FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljica za djecu reaktualizirala 'slučaj Brezovica'

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu LjubicaMatijević-Vrsaljko pozvala je u srijedu Hrvatski sabor da za 'slučajBrezovica' osnuje povjerenstvo koje bi ispitalo što se uistinudogodilo u Domu za nezbrinutu i djecu s oštećenjima u razvoju.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko pozvala je u srijedu Hrvatski sabor da za 'slučaj Brezovica' osnuje povjerenstvo koje bi ispitalo što se uistinu dogodilo u Domu za nezbrinutu i djecu s oštećenjima u razvoju.

Ne mogu utvrditi što se tamo dogodilo, niti za to imam ovlasti, ali osnujte povjerenstvo ili odbor, ne da se nekoga kazni, već da se utvrdi istina, poručila je zastupnicima.

Izrazila je "najdublju zabrinutost i nezadovoljstvo" (ne)postupanjem nadležnih tijela u tom slučaju, kako kvalitetom, tako i opsegom i dinamikom postupanja državnih tijela.

Meni su svi odgovorni jer nije poduzeto sve da se taj slučaj raščisti, odgovorila je Matijević-Vrsaljko zastupnicima koji su tražili da se u okviru godišnjeg Izvješća o radu svoga ureda očituje i o 'slučaju Brezovica'.

Naime, dio klubova podsjetio je da postoje indicije da su u Brezovici zlostavljana djeca, a HSP-ov klub izravno je pozvao pravobraniteljicu da se izjasni o svojim zapažanjima.

Matijević-Vrsaljko navodi da je u Brezovici proveden upravni nadzor, ne i istraga u kazneno-pravnom smislu, te da je sustav socijalne skrbi pokazao potpunu nezainteresiranost za ono što je utvrdila policija.

Osim toga, naglasila je, nadzor resornog ministarstva nije se usmjerio na sadržaj prijave o zlostavljanju djece, a od 135 djece razgovaralo se tek s njih 11, i to onima koje je odabrao Dom.

Pravobraniteljica je upozorila da je i sama teško dobivala podatke od nadležnih, pa je, primjerice, policijski spis prepisivala na koljenima, jer nije mogla dobiti presliku.

Sumnje da je u Brezovici bilo zlostavljanja djece potkrijepila je pričom o 'djevojčici s prozora', danas 19-godišnjakinji, koja je kažnjena šestomjesečnom zabranom igranja s vršnjacima, koje je mogla pratiti samo s prozora.

Božica Šolić (HDZ) tvrdi međutim, da se 'slučaj Brezovica' gleda jednostrano, niječe da su djeca za razgovore birana ciljano.

Tvrdi i da je provedena istraga pokazala da u Brezovici nije bilo nepravilnosti, a da su djeca zlostavljana tako što su se u "priču uključile neke političke opcije zbog predizborne kampanje".

Saborski klubovi su suglasni da su kazne za zlostavljače djece neprimjereno niske, upozoravaju na odluku Vrhovnog suda koji je poništio ionako nisku kaznu ocu optuženom za zlostavljanje trogodišnje kćeri. To je vrlo loša poruka zlostavljačima, upozorila je Milanka Opačić (SDP).

Upozoravaju i da centri za socijalnu skrb ne rade kako treba, te da nedostaje stručnjaka koji bi se bavili mentalnim zdravljem djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙