FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brajša i Žganec odbacuju optužbe o zataškavanju zlostavljanja u Brezovici

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Ravnateljica zagrebačkog CaritasaJelena Brajša i bivši državni tajnik za socijalu Nino Žganec odbacilisu danas optužbe da su sudjelovali u zataškavanju seksualnogzlostavljanja maloljetnog štićenika Caritasova Doma za nezbrinutudjecu u Brezovici.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Ravnateljica zagrebačkog Caritasa Jelena Brajša i bivši državni tajnik za socijalu Nino Žganec odbacili su danas optužbe da su sudjelovali u zataškavanju seksualnog zlostavljanja maloljetnog štićenika Caritasova Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici.

Zbog sumnje da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao mentalno retardiranog maloljetnika jučer je uhićen i pritvoren 52-godišnji bivši domar Caritasova doma u Brezovici, a više dnevnih novina danas je objavilo da su Brajša i Žganec sudjelovali u zataškavanju zločina. Zagrebačka policija je, pak, danas najavila da će u nastavku istrage o navodnom zlostavljanju u Brezovici saslušati i njih dvoje.

"Puno toga što su napisale novine gomila je laži", izjavila je Hini Brajša, rekavši da ne želi ništa dodatno komentirati i da će ubuduće s medijima komunicirati putem odvjetnika. Dodala je da nikakav poziv policije za obavijesni razgovor nije dobila.

Isto je Hini kazao i Žganec, koji također odbacuje optužbe na njegov račun.

"Apsolutno odbacujem i samu primisao da sam zataškavao seksualno ili bilo koje drugo zlostavljanje u Domu u Brezovici", kazao je. Tvrdi da su neistiniti napisi u tisku u kojima se navodi da je već 1999. bio upoznat sa slučajem zlostavljanja djeteta od strane domara u Brezovici. Prema pisanju tiska, domar je navodno sve priznao nakon čega ga Brajša navodno nije prijavila, nego ga je prebacila na rad u Caritasov dom Savica-Šanci.

"Nikada nisam razgovarao s osumnjičenim niti sam znao za taj slučaj, a prva saznanja o navodnim zlostavljanjima u Brezovici dobio sam 2002. od udruge Hrabri telefon i tada sam odmah naložio nadzor", kazao je Žganec.

"Cijela priča zvuči suludo i očito je da sam se nekome uklopio u priču, no ne želim nagađati tko stoji iza optužaba na moj račun", dodao je.

U medijima se nagađa da su u zataškavanju zlostavljanja sudjelovale i zamjenica glavnog državnog odvjetnika Božica Cvjetko te zamjenice zagrebačkog županijskog i općinskog državnog odvjetnika Anamarija Lončarić i Tatjana Reberski.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je da na predmetu Brezovica rade drugi tužitelji i da će se ispitati odgovornost onih koji su se ranije bavili spisom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙