FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Bugarskoj

SOFIA, 25. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Bugari su rano u subotu počeliizlaziti na parlamentrane izbore koji će odlučiti tko će ih uvesti uEuropsku uniju (EU).
SOFIA, 25. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Bugari su rano u subotu počeli izlaziti na parlamentrane izbore koji će odlučiti tko će ih uvesti u Europsku uniju (EU).

Oko 6.7 milijuna registriranih birača bira 240 zastupnika iz 22 političke stranke i koalicije.

Predizborne ankete pokazuju da će 38 posto glasova osvojiti socijalisti, nasljednici nekadašnjih komunista. Nacionalni pokret premijer Simona Sakskoburgotskog, na vlasti od srpnja 2001. godine, zauzima prema anketama drugo mjesto s 22 posto glasova.

Inozemni stručnjaci procijenjuju da su reforme koje je proveo premijer i bivši kralj dovele do makroekonomske stabilnosti, značajnih stranih investicija i visokokog gospodarskog rasta.

Sakskoburgotski na izborima traži još jedan četverogodišnji mandat kako bi dovršio započeti posao, osobito reformu neučinkovitog i korumpiranog pravosudnog sustava te kako bi ispunio obećanje dano na izborima 2001. godine da će obični Bugari brzo osjetiti poboljšanje životnog standarda.

Prijeizborna istraživanja također predviđaju da bi tri konzervativne stranke, stranka etničkih Turaka i nova ultranacionalistička stranka "Napad" mogle prijeći prag od četiri posto i osvojiti parlamentarne mandate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙