FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader odbacio je danas tvrdnje medija da je zaustavljena reforma zdravstva, naglasivši da tu reformu treba završiti u ovoj godini, ali tako da se zaštite najugroženiji u hrvatskom društvu. Sanader je istaknuo da današnje spekulacije u novinama nisu točne te da ministar Ljubičić u potpunosti ima njegovu potporu jer nastavlja projekt reforme koji je započeo njegov prethodnik dr. Andrija Hebrang.

ZAGREB - Gradilište Muzeja suvremene umjetnosti koji bi trebao biti izgrađen do kraja 2007. obišli su danas premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb s podjednakim sredstvima financiraju izgradnju. Prvi put sam na gradilištu, impresioniran sam ne samo veličinom objekta nego i njegovom arhitektonikom, rekao je premijer Sanader, ističući da će muzej sigurno biti jedno od najzanimljivijih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatska u suradnji sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj radi na pripremi projekta modernizacije Luke Ploče, istaknuo je danas ministar financija Ivan Šuker na regionalnom sastanku o olakšavanju trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi. Ove bi godine, kazao je, mogla krenuti izgradnja koridora V.c (od mađarske granice preko Hrvatske i BiH do luke Ploče), radi se na modernizaciji željezničkih pruga, a putem CARDS projekta obnavljaju se se dva najveća granična prijelaza - Bregana i Bajakovo. Na sastanku visoke razine u Zagrebu su se okupili predstavnici vlada devet zemalja jugoistočne Europe i Kosova, koji raspravljaju o uspostavi zajedničkih okvira za regionalnu suradnju u olakšanju trgovine i transporta.

SPLIT - Ante Sanader (HDZ), dosadašnji kaštelanski gradonačelnik, izabran je danas za novog splitsko-dalmatinskog župana na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, dok je za predsjednika Skupštine izabran Živko Nenadić (HDZ). Za zamjenika župana izabrani su Anđelka Vuko (HSP) te Luka Brčić (HDZ). Župan Sanader izabran je s 33 glasa od 51-og člana Županijske skupštine.

VELIKA GORICA - Konstituiranjem Gradskog vijeća, koalicija pet stranaka - SDP, HNS, HSLS, HSS i HSP danas je preuzela upravljanje Velikom Goricom nakon četverogodišnje vladavine HDZ-a, čiji su vijećnici, nezadovoljni brojem mjesta koja im je nova velikogorička vlast namijenila u gradskim odborima, demonstrativno napustili sjednicu. Iako bez 12 HDZ-ovih te jednog vijećnika Turopoljsko-demokratske stranke, vladajuća "petorka" imala je potrebnih 14 glasova da za novog gradonačelnika izabere SDP-ovca Tonila Piculu, a za predsjednika Gradskog vijeća HSP-ovca Zlatka Bukovca. Za zamjenika i gradonačelnika izabrani su Vesna Fabijančić-Križanić (SDP), i Goran Beus Richembergh (HNS).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan danas je najavio da će iz stranke biti isključen njihov član Ivan Bernatović zbog postupka u Osijeku. "To je ljaga na stranku i veliki šok za nas", rekao je Jordan novinarima tijekom 5. iborne skupštine HSU-a koja se danas održava na Zagrebačkom velesajmu. Jordan je naveo da su već htjeli sazvati sjednicu Gradskog odbora HSU-a i razgovarati s Bernatovićem kako bi vidjeli razloge koji su ga do toga doveli, ali nisu uspjeli jer im je nedostupan, a nije se pojavio ni na današnjoj Skupštini HSU-a. "Posljedice se zapravo već znaju - više mu nije mjesto u stranci", kazao je Jordan dodajući da je tim teškim ekscesom i narušavanjem ugleda stranke ujedno prekršen i Statut HSU-a.

ZAGREB - Središnji odbor Hrvatskih narodnjaka primio je na znanje pisanu ostavku dosadašnjeg predsjednika stranke Mislava Žagara, priopćeno je danas iz Narodnjaka. Odbor je za vršitelja dužnosti imenovao Krešimira Franjića koji u iduća tri mjeseca treba sazvati izborni sabor stranke. Narodnjaci nisu naveli konkretan razlog Žagarove ostavke, priopćili su tek da je Središnji odbor stranke "raspravljao između ostalog i o rezultatima lokalnih izbora".

RIJEKA - Saborski zastupnik i član Glavnog odbora SDP-a Slavko Linić izjavio je danas kako Zakon o izborima treba mijenjati jer omogućuje sklapanje poslijeizbornih koalicija "preko noći", ocjenivši da je osnivanje takvih koalicija priklanjanjem nekih članova stranaka drugim strankama, "politički nemoralan čin". Linić je kazao da SDP želi "osuditi takve postupke, ali i koalicije koje su tako formirale vlast". Najavio je da će SDP ponuditi rješenja koja bi onemogućila "izbore poslije izbora", odnosno da će potkraj lipnja ta stranka održati konvenciju na kojoj će glavna tema biti lokalni izbori i prijedlozi izmjene Zakona o izborima.

ZAGREB - Od početka idućeg tjedna, 20. lipnja pa do 1. studenoga zabranjuje se ribolov pridnenom povlačnom mrežom - koćom u akvatoriju širine 3 nautičke milje u ribolovnoj zoni D od spojnice svjetionik na otoku Sveti Andrija-rt Gruj na otoku Mljetu prema jugozapadu, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Zabrana je, objašnjavaju iz Ministarstva, donesena nakon podataka inspektorata da se u posljednje vrijeme na tom području intenzivno izlovljava nedorasli oslić, prosječne duljine od 8 do 10 centimetara. Ovo je četvrta godina da se u istom razdoblju i na istom području donosi privremena zabrana ribolova, što su inicirali ribari.

ZAGREB - Mađarski i hrvatski ministar obrane Ferenc Juhasz i Berislav Rončević razgovarali su danas o daljnjem razvoju odnosa na području bilateralne obrambene suradnje, ulasku u NATO, sudjelovanju Hrvatske u provedbi Američko-jadranske povelje i ostalim pitanjima vezanim za regionalnu vojnu suradnju. Zajednička je ocjena da je bilateralna suradnja vrlo dobra", rekao je Rončević navodeći da je u ovoj godini planirano 27 zajedničkih aktivnosti što u Mađarskoj što u Hrvatskoj. Naglasio je da je suradnja s mađarskim ministarstvom obrane vrlo značajna jer je Mađarska, kao članica NATO-a Hrvatskoj kontakt partner u pristupanju tom savezu. Mađarski ministar rekao je da Hrvatsku i Mađarsku povezuje ista povijest i kultura, da je spletom povijesnih okolnosti Mađarska u integracijama korak ispred Hrvatske te da joj je svojevrsna povijesna dužnost pomoći Hrvatskoj u tim procesima.

MAKARSKA - U ljetovalištima na Makarskom primorju, prema podacima turističkih ureda i hotelskih kuća, danas boravi 11.800 gostiju uglavnom stranih, što je za oko 4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. U 38 otvorenih hotela, koji posluju s vrlo dobrom popunjenošću smještajnih kapaciteta, odmara se 7.700 gostiju. Dobra dosadašnja lipanjska poslovnost nastavit će se i u trećoj dekadi lipnja, kažu hotelijeri ističući kako je ove godine uglavnom izostala uobičajena predsezonska "rupa" u dolasku gostiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙