FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandić: Podatke u zločinima u Antinu ima vojna služba

BEOGRAD,19. lipnja 2004.(Hina) - Ravnateljica Fonda za humanitarnopravo u Srbiji Nataša Kandić izjavila je u nedjelju za agenciju Betakako podatke o počiniteljima zločina u Antinu nema MUP Hrvatske negovojno-sigurnosne službe u Srbiji i Crnoj Gori.
BEOGRAD,19. lipnja 2004.(Hina) - Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić izjavila je u nedjelju za agenciju Beta kako podatke o počiniteljima zločina u Antinu nema MUP Hrvatske nego vojno-sigurnosne službe u Srbiji i Crnoj Gori.

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda iznijela je u srijedu podatke da je u selu Antin krajem 1991. godine, kada je su tijekom srpske okupacije ubijani hrvatski civili, tamo kao dobrovoljac bio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić.

U povodu izjave glavnog tajnika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića da nju treba poslati u zatvor "zbog klevete Tomislava Nikolića da je sudjelovao u zločinima u tom mjestu", Nataša Kandić je rekla "da je u vrijeme zločina u Antinu selo bilo pod kontrolom JNA i četnika iz Srbije, a ne MUP-a Hrvatske".

"Hrvatska ima podatke o žrtvama, nestalima, ekshumiranim posmrtnim ostacima i masovnim grobnicama. Što se tiče počinitelja zločina njih već 14 godina skriva i štiti Srbija. Podatke o njima posjeduje vojno-obavještajna služba Vojske Srbije i Crne Gore, vojni organi sigurnosti nekadašnje JNA koji su obavili očevid i svoje izvješće o ubojstvima predali višim organima sigurnosti, a ovi su bili dužni cijelu dokumentaciju proslijediti Upravi za sigurnost JNA", rekla je Kandić.

"U toj dokumentaciji su imena zapovjednika postrojbi JNA u Antinu, zapovjednika korpusa, organa sigurnosti koji su obavljali očevid, zapovjednika četničkih i drugih dobrovoljačkih postrojbi. U tim dokumentima je sve o sadašnjem Šešeljevom zamjeniku Tomislavu Nikoliću - od toga kada je i sa kojim četnicima došao u Antin, do imena četnika i drugih dobrovoljaca koji su počinili zločine", dodala je ona.

Nataša Kandić je navela da se u tim dokumentima nalaze dokazi o krivičnoj odgovornosti ili nevinosti Tomislava Nikolića. Ona kaže kako je javno iznjela sumnju da je Nikolić umješan u ratni zločin jer je to je zakonska obveza svakog građanina.

Ona je pozvala vojno-obavještajnu službu SCG da iznese podatke o jedinici JNA i njenim zapovjednicima kao i ratne dnevnike zapovjednika koji su bili koncem 1991. godine u Antinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙