FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roboti čuvari postaju stvarnost

TOKIO, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Lopovi čuvajte se - u Japan sudošli čuvari roboti.
TOKIO, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Lopovi čuvajte se - u Japan su došli čuvari roboti.

Iako ideja izgleda kao znanstvena fantastika, roboti bi uskoro mogli patrolirati japanskim uredima, trgovačkim centrima i bankama, čuvajući ih od uljeza.

Opremljeni kamerama i senzorima roboti "Guardrobo D1", koje je razvila japanska tvrtka za osiguranje "Sohgo Security Services Co." dizajnirani su da patroliraju i paze na znakove nevolje.

Roboti visoki 109 centimetara mogu poslati fotografiju i radijom upozoriti "žive" čuvare ako uoče uljeze, vatru ili čak curenje vode.

Takvi "strojevi" iplativi su s poslovnog gledišta ako se uzme u obzir sve starija japanska populacija, izjavilli su predstavnici proizvođača.

"Sigurno je da će u skoroj budućnosti biti još teže pronaći mlade i sposobne zaštitare ... a zaštitarska industrija će osjetit sve posljedice tog efekta", navodi tvrtka u svojoj izjavi.

Jedan od pet Japanaca sada je stariji od 65 godina, a taj bi odnos trebao narasti na jednoga od tri do 2040., pokazuju Vladini podaci.

Sohgo Security pregovara s nekoliko potencijalnih klijenata, a očekuje da će svoje nove zaštitarske uređaje početi nuditi kroz godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙