FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Filipinima pronađena 2 japanska vojnika iz 2. svjetskog rata?

TOKIO, 27. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Japan pokušava potvrditiidentitet dvojice japanskih staraca koji žive na filipinskom otokuMindanao, koji bi mogli biti pripadnici bivše japanske carske vojskeostavljeni tamo nakon poraza 1945., objavio je AFP.
TOKIO, 27. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Japan pokušava potvrditi identitet dvojice japanskih staraca koji žive na filipinskom otoku Mindanao, koji bi mogli biti pripadnici bivše japanske carske vojske ostavljeni tamo nakon poraza 1945., objavio je AFP.

"Japansko veleposlanstvo na Filipinima jučer je dobilo informacije prema kojima su dva bivša japanska vojnika živa", izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura.

Japanski mediji nagađaju da je riječ o veteranima 30. divizije carske vojske, nazvane "Panterska divizija", i čak im navode imena - Yoshio Yamakawa (87) i Tsuzuki Nakauchi (85). Dosad su se smatrali poginulima u borbi.

"Ako je to istina, to bi bilo pravo iznenađenje", izjavio je japanski premijer Junichiro Koizumi.

Japansko veleposlanstvo u Manili u petak je na Mindanao poslalo tri svoja djelatnika kako bi ispitali dvojicu staraca čije je postojanje otkrio jedan japanski državljanin koji prikuplja ostatke vojnika ubijenih tijekom 2. svjetskog rata.

Ne zna se jesu li dvojica mogućih bivših vojnika svjesna predaje carskog Japana 15. kolovoza 1945., ali japanski dnevnik Sankei Shimbun piše kako bi se starci voljeli vratiti u Japan, ali ih brine mogućnost da završe pred vojnim sudom zbog dezertiranja. Budući da carska vojska više ne postoji, takav je ishod malo vjerojatan, piše AFP.

Japan je Filipine, tadašnju američku koloniju, napao samo nekoliko sati nakon napada na Pearl Harbour u prosincu 1941., a tijekom borbi s američkim snagama u idućim godinama ubijeno je ili se smatra nestalima oko 80 posto pripadnika "Panterske divizije".

Japanci su sličan šok doživjeli 1974., kad je iz filipinske džungle Lubang izašao bivši obavještajni časnik carske vojske Hiroo Onoda, potpuno nesvjestan završetka rata i japanskog poraza.

Dvije godine prije toga u Guamu je otkriven još jedan bivši japanski vojnik Shoichi Yokoi, koji je 1997. umro u Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙