FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: SAD podržavaju Japan za proširenje Vijeća sigurnosti UN

WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Ricerekla je u srijedu da Sjedinjene Države smatraju da u okviru reformeUjedinjenih naroda treba reorganizirati i Vijeće sigurnosti, a da zanjegovo proširenje podržavaju Japan.
WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u srijedu da Sjedinjene Države smatraju da u okviru reforme Ujedinjenih naroda treba reorganizirati i Vijeće sigurnosti, a da za njegovo proširenje podržavaju Japan.

Rice je o reformi Vijeća sigurnosti u srijedu razgovarala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom čija zemlja želi mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti.

"Imali smo opsežan razgovor o tom pitanju i mislim da smo se prije svega suglasili o važnosti reforme UN-a", rekla je Rice na konferenciji za novinare.

Upitana podržavaju li SAD da Njemačka dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Rice je odgovorila: "Jedina zemlja za koju smo rekli nedvosmisleno da je podržavamo je Japan, što ima veze s posebnom ulogom Japana u UN-u i potporom UN-u". "Ali očito, vidjet ćemo kako promisliti o proširenju Vijeća sigurnosti u kontekstu širih reformi i nismo donijeli drugačiju odluku", kazala je Rice.

O proširenju Vijeća sigurnosti se razgovara već godinama, a ove godine ga je potaknuo glavni tajnik UN-a Kofi Annan u okviru prijedloga za sveobuhvatnu reformu Svjetske organizacije.

Rice je kazala kako SAD drži da u okviru šire reforme UN-a treba razmotriti i reformu Vijeća sigurnosti. Napominjući da Sjedinjene Države "nisu protiv ni jednog prijedloga" za reformu Vijeća sigurnosti Rice je kazala da treba razgovarati o svim idejama koje su na stolu kako bi se "usmjerili prema najširem mogućem konsenzusu o tome kako krenuti naprijed u onome što bile vrlo temeljite promjene ove krajnje važne institucije".

Njemačka, Japan, Brazil i Indija, koje žele stalna mjesta u Vijeću sigurnosti, u srijedu su predložile nacrt rezolucije za proširenje Vijeća u kojem su odbacile pravo na veto za nove stalne članice.Četiri zemlje žele da UN-ova Glavna skupština ovoga mjeseca usvoji rezoluciju kojom se predviđa 10 novih članica Vijeća sigurnosti od kojih bi šest bile stalne i četiri promjenljive. Dva stalna mjesta bi popunile zemlje iz Afrike.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti trenutno ima pet stalnih članica, koje bi trebale zadržati pravo veta i 10 nestalnih koje se smjenjuju na mandatu od dvije godine.

Pravo na veto za nove članice razmotrile bi članice UN-a tek 15 godina nakon što predložene promjene stupe na snagu, stajalište je četiriju zemalja.

Među sadašnjim stalnim članicama Francuska i Velika Britanija podržavaju kandidaturu Njemačke, Japana, Brazila i Indije. Kina se protivi uključenju Japana, a stajalište Rusije još nije jasno.

SAD zagovaraju Japan, ali još nisu predstavile ideju kako bi Vijeće sigurnosti trebalo biti prošireno.

Prema drugom planu koji zagovaraju Italija, Kanada, Meksiko, Pakistan i drugi Vijeće sigurnosti bi također trebalo proširiti s 15 na 25 članova, ali ne predviđa nova stalna mjesta nego duže mandate za neke nestalne članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙