FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj projekt obnovljive energije

WASHINGTON, 24. lipnja (Hina) - Svjetska banka je u četvrtak odobrilaprojekt obnovljivih izvora energije za Hrvatsku koji bi trebaoomogućiti veće korištenje čiste energije u Hrvatskoj.
WASHINGTON, 24. lipnja (Hina) - Svjetska banka je u četvrtak odobrila projekt obnovljivih izvora energije za Hrvatsku koji bi trebao omogućiti veće korištenje čiste energije u Hrvatskoj.

Projekt će se financirati darovnicom Globalnog ekološkog fonda (GEF) u iznosu od 5,5 milijuna dolara, a očekuje se da će privatne komercijalne banke i korisnici projekta dodati još oko 120 milijuna dolara, priopćila je Svjetska banka.

Cilj projekta je pomoći stvaranje tržišta za tehnologije obnovljive energije u Hrvatskoj što bi vodilo korištenju čišćih energija, otvorilo nova radna mjesta i smanjilo ovisnost Hrvatske o uvozu energije.

On će također potaknuti korištenje goriva koje manje zagađuje okoliš i poboljšati kvalitetu zraka smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

"Projekt obnovljivih izvora energije pridonijet će održivom, dugoročnom smanjenju emisije stakleničkih plinova i pomoći Hrvatskoj da se pridruži modernim industrijskim zemljama u naporima za smanjenje globalnih zagađivača", rekao je Anand Seth, direktor u Svjetskoj banci za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Potpora Svjetske banke pomoći će hrvatskoj Vladi da postigne svoj cilj da do 2010. ukupno 4,5 posto potrošnje električne energije u zemlji dobija iz obnovljivih izvora.

GEF je mehanizam koji osigurava darovnice i koncesijsko financiranje za ekološke projekte u oblastima klimatskih promjena, biološke raznolikosti, međunarodnih voda i oštećenja ozonskog omotača.

Svjetska banka je jedna od GEF-ovih provedbenih agencija i pruža potporu zemljama u pripremi projekata koje sufinancira GEF i nadzire njihovu provedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙