FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: Europa bi mogla uštedjeti četvrtinu trenutne potrošnje električne energije

PARIZ, 8. lipnja 2005. (Hina/APA) - Europa bi na dulji rok moglauštedjeti 20 do 30 posto aktualne potrošnje električne energije,ocijenili su stručnjaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA) unetom objavljenoj studiji pod naslovom "Saving Electricity in aHurry".
PARIZ, 8. lipnja 2005. (Hina/APA) - Europa bi na dulji rok mogla uštedjeti 20 do 30 posto aktualne potrošnje električne energije, ocijenili su stručnjaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u netom objavljenoj studiji pod naslovom "Saving Electricity in a Hurry".

IEA je istražila koje je prisilne mjere štednje energije više zemalja bili prisiljeno primijeniti u kratkom roku nakon što su se suočile s nestankom odnosno nestašicom električne energije.

Mnoge od tih mjera mogle bi se koristiti i u okviru dugoročnih strategija štednje, konstatirao je autor studije Alan Meier. "Na dulji rok i uz postupnu provedbu nekih mjera u Europi bi se moglo sustavno uštedjeti 20 do 30 posto potrošene električne energije", ustvrdio je on.

Prirodne katastrofe poput toplinskog vala u Europi i suše u Brazilu te neuspjela liberalizacija tržišta električne energije u Kaliforniji prisilile su pogođene zemlje da pokrenu mjere štednje energije a mnoge od njih bile su po mišljenju IEA vrlo uspješne. Moguće je uštedjeti do 20 posto potrošnje bez ikakva utjecaja po rast gospodarstva i kvalitetu života, tvrdi Meier.

Jedan od primjera moguće štednje jest "stand-by" modus rada električnih uređaja koji nisu u upotrebi ali nisu ni isključeni. Oko pet do 10 posto ukupne potrošnje električne energije u austrijskom domaćinstvu otpada na takav oblik rada a dvije trećine do tri četvrtine potrošnje moglo bi se uštedjeti bez ikakvih negativnih posljedica, upozorava autor studije IEA.

I razmjerno skromne mjere mogu polučiti iznenađujuće velike rezultate, kao što pokazuje primjer Kalifornije koja je u krizi s opskrbom električnom energijom odlučila gotovo milijun žarulja u semaforima zamijeniti svjetlećim diodama, čime je smanjila ukupnu potrošnju za 60 megawata, ekvivalent potrošnje energije u 60 tisuća domaćinstava.

Najveći potencijali za štednju vezani su za elektromotore, ugrađene u gotovo sve električne uređaje i odgovorne za dvije trećine ukupne potrošnje električne energije u Europi, ističe stručnjak IEA, objašnjavajući da su mnogi od njih stari i neučinkoviti ili su uključeni kada to nije potrebno.

U svim zemljama koje je obuhvatila studija mediji su dobili naputak da savjetuju potrošače o mogućnostima štednje. Tako su u Novom Zelandu uspjeh postigli oglasi "Za pjevanje pod tušem odaberi kraće pjesme", u Kaliforniji je kao motivacija upotrijebljena mogućnost popusta dok se u Brazilu prijetilo isključenjem električne energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙