FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Augusteum Narone u Gliptoteci

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Nakon predstavljanja u nekolikoeuropskih središta, u četvrtak 16. lipnja u Gliptoteci HAZU bit ćeotvorena izložba Augusteum Narone, Arheološkog muzeja iz Splita, ootkriću carskog hrama u Vidu kraj Metkovića.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Nakon predstavljanja u nekoliko europskih središta, u četvrtak 16. lipnja u Gliptoteci HAZU bit će otvorena izložba Augusteum Narone, Arheološkog muzeja iz Splita, o otkriću carskog hrama u Vidu kraj Metkovića.

Izložba se upriličuje u povodu desete obljetnice otkrića hrama podignutog za cara Augusta oko 10. godine prije Krista. Ujedno je to i posljednja izložba prije skore realizacije muzeja na otvorenom u Vidu.

Hram Augusteum Narone otkriven je prije deset godina zaslugom Emilia Marina tada ravnatelja Arheološkog muzeja u Splitu, danas veleposlanika pri Svetoj Stolici.

Stručne spoznaje upućuju da je Augustov hram bio srušen na prijelazu iz 4. u 5. stoljeće, a da se na njegovim ruševinama u 6. stoljeću nalazilo groblje.

Središnji dio izložbe čini skupina od devet mramornih kipova, što je otprilike polovica kipova iz Augustova hrama, u kojemu je pronađena dosad u svijetu najbrojnija skupina rimskih carskih kipova iz 1. stoljeća.

Zagrebačka publika moći će vidjeti i lik Livije, druge žene cara Augusta, čija se glava nalazila u Ashmolean muzeju u Oxfordu, a tijelo u Opuzenu. Glava i tijelo spojeni su u cjelinu i takvi prvi put izloženi prošle godine u muzeju u Oxfordu.

Na izložbi će biti predstavljen i popratni materijal tog arheološkog lokaliteta - keramika, nakit, staklo, novac.

Uz to, u Glipoteci će biti predstavljen i projekt budućeg muzeja na otvorenom za koji je prvu i izvedbenu nagradu na natječaju provedenom 2001. dobio arhitekt Goran Rako.

Prije Zagreba, vrijedno antičko blago predstavljeno je u Splitu, Ashmolean Museum u Oxfordu, Vatikanu, Barceloni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙