FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđenom iz tzv. gospićke skupine odlukom Mesića smanjena kazna

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pripadniku tzv. gospićke skupineStjepanu Grandiću, osuđenom zbog ratnog zločin, odlukom o pomilovanjupredsjednika Republike smanjena je zatvorska kazna s 10 na osamgodina, potvrdio je danas njegov branitelj Milenko Škrlec.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pripadniku tzv. gospićke skupine Stjepanu Grandiću, osuđenom zbog ratnog zločin, odlukom o pomilovanju predsjednika Republike smanjena je zatvorska kazna s 10 na osam godina, potvrdio je danas njegov branitelj Milenko Škrlec.

"Od Ministarstva pravosuđa danas sam dobio obavijest da je predsjedničkim aktom pomilovanja mojem branjeniku smanjena kazna za dvije godine", kazao je Hini Škrlec. Objasnio je da nakon takve odluke predsjednika Stjepana Mesića njegov branjenik ima pravo zatražiti uvjetni otpust iz zatvora jer je izdržao više od polovice osmogodišnje kazne. Grandić je, naime, u zatvoru već četiri i pol godine.

Škrlec je rekao da će uskoro najvjerojatnije zatražiti puštanje iz zatvora. O zahtjevu odlučuje Ministarstvo pravosuđa, a u praksi se pokazalo da se takve odluke najčešće donose u roku od pola godine, objasnio je Škrlec.

Kazao je da u obavijesti koju je dobio od Ministarstva nije navedeno obrazloženje odluke o pomilovanju. "Po zakonu ono nije ni obavezno jer je riječ o aktu milosrđa", kazao je Škrlec, ocjenivši kako njegov branjenik ispunjava sve uvjete za uvjetni otpust, među ostalim, i jer je, kako tvrdi, uzornog ponašanja u zatvoru u kojemu nije izazvao niti jedan izgred, a redovito izvršava radne obveze.

U Uredu predsjednika danas se nije mogla dobiti potvrda niti ikakav komentar odluke koju je Mesić potpisao na prijedlog Komisije za pomilovanje. Odluka, inače, još nije objavljena u Narodnim novinama, što je po zakonu obavezno.

Grandić je pomilovanje zatražio odmah nakon što je osuđujuća presuda riječkog Županijskog suda postala pravomoćna. U molbi je kao glavni razlog naveo brigu za maloljetnog sina koji je zbog zanemarivanja oduzet majci i smješten u dom, pa mu je otac ostao jedini skrbnik.

Grandić je zajedno s Mirkom Norcem i Tihomirom Oreškovićem proglašen krivim za ratne zločine na gospićkom području u listopadu 1991., odnosno ubojstvo najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙