FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija danas obilježava Dan republike

RIM, 2. lipnja 2005. (Hina/AR) - Italija slavi u četvrtak Danrepublike, a proslava je obilježena vojnim mimohodom koja je prošaorimskim ulicama, u prisutnosti najviših državnih dužnosnika,predsjednika Carla Azeglia Ciampija, premijera Silvije Berlusconija idrugih.
RIM, 2. lipnja 2005. (Hina/AR) - Italija slavi u četvrtak Dan republike, a proslava je obilježena vojnim mimohodom koja je prošao rimskim ulicama, u prisutnosti najviših državnih dužnosnika, predsjednika Carla Azeglia Ciampija, premijera Silvije Berlusconija i drugih.

Prije točno 59 godina Talijani su na referendumu izabrali republiku i odbacili monarhiju. Dan republike se tijekom godina obilježavao na različite načine, a donedavno je bio i normalan radni dan. Tek je na inzistiranje predsjednika Ciampija 2. lipnja postao neradni blagdan i ponovno su uvedeni vojni mimohodi.

U povorci koja je prošla Ulicom Fori Imperiali pokraj Coloseuma i oltara domovine na Trgu Venecija sudjelovalo je gotovo 9.000 vojnika, od kojih 886 časnika, te 533 civila, a sudjelovalo je i 365 životinja (konji i psi). Bilo je ukupno istaknuto 212 zastava, među kojima su bile i zastave svih zemalja Europske unije.

Današnji mimohod bila je, međutim, popraćen i znakom žalosti, s crnim trakama na zastavama, zbog smrti četvorice talijanskih vojnika u padu helikoptera u Iraku.

Ulicom Fori Imperijali prošao je i 141 motor, 148 laganih vozila, 90 specijalnih i oklopnih vozila, a nebom iznad povorke proletjelo je 75 letjelica (zrakoplova i helikoptera).

Istodobno, mnogi Talijani su današnji praznik spojili s nedjeljom i otišli na produženi vikend. Prema podacima raznih ustanova za praćenje društvenih kretanja, na kraći odmor za Dan republike otišlo je oko pet milijuna Talijana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙