FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ obilježio 16. obljetnicu osnutka

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)večeras je svečanom sjednicom Predsjedništva u prostorijama Nogometnogkluba "Jarun" obilježila 16. obljetnicu osnutka, s podsjećanjem naosnivačku skupštinu održanu 17. lipnja 1989.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) večeras je svečanom sjednicom Predsjedništva u prostorijama Nogometnog kluba "Jarun" obilježila 16. obljetnicu osnutka, s podsjećanjem na osnivačku skupštinu održanu 17. lipnja 1989.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuo je da je HDZ najjača, najuspješnija i najbolja hrvatska stranka, jer to pokazuju ostvareni ciljevi - stvaranje samostalne, suverene, međunarodno priznate hrvatske države, čime je ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda. Zahvalio je utemeljitelju stranke i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na snazi, viziji i liderstvu s kojima je vodio stranku sve do svoje smrti.

Nasljeđe i zalog koji su nam ostavljeni obvezuju nas na odgovornost, rekao je Sanader.

Hrvatski ljudi nagrađuju i prepoznaju HDZ-ovu vjerodostojnost, dodao je, ocijenivši da je na ovim lokalnim izborima stranka postigla sjajan rezultat koji je mogao biti i bolji da su prekršena neka načela.

Sanader je najavio da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora te da će HDZ pobijediti i na redovitim izborima 2007.

HDZ će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju, koja se mora temeljiti na očuvanju nacionalnog identiteta svake članice i omogućiti joj napredak, rekao je, ocijenivši da unutarnje teškoće EU-a neće usporiti hrvatsko priključenje. Glavnom zadaćom Vlade u idućem razdoblju označio je aktivniji rad za ostvarenje rasta životnog standarda.

Član HDZ-ova Predsjedništva Vladimir Šeks je, podsjetivši na HDZ-ovu osnivačku skupštinu, rekao kako su tada prisegnuli da će se boriti za Hrvatsku utemeljenu na načelima socijalne pravde, prava i zakona. Padovi HDZ-a bili su povezani s otklonom od utvrđenih načela i sa zanemarivanjem socijalne pravde, a vraćanje izvornim načelima pridonijelo je jačanju HDZ-a. U povijesnim mijenama neki su otišli iz stranke, a HDZ je iz kriza izlazio ojačan, vrativši vjerodstojnost u hrvatskih građana, rekao je Šeks .

Jedan od HDZ-ovih utemeljitelja akademik Dalibor Brozović istaknuo je da je važno i nadalje izgrađivati i modernizirati HDZ po ugledu na suvremene europske stranke.

Na večerašnjem okupljanju odigrana je i tradicionalna nogometna utakmica, a jutros je izaslanstvo HDZ-ova Predsjedništva položilo vijenac na Oltar domovine i na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

HDZ-ova osnivačka skupština održana je 17. lipnja 1989. u prostorijama tadašnjeg NK "Borca" u zagrebačkom naselju Staglišću, jer je javni skup u tadašnjem hotelu "Panorami" bio zabranjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙