FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europski tisak u subotu ističe da Europa više ne funkcionira nakon neuspjeha bruxelleskog summita da se dogovori o europskom proračunu za 2007-2013. Čelnici Europske unije bili su dužni "odaslati snažnu poruku" Europljanima nakon francuskog i nizozemskog odbijanja ustava, ističe belgijski dnevni list Le Soir. "Krov EU-a gori", naslov je popularnog austrijskog dnevnog lista Kronenzeitung. Neovisni dnevnik Kurier ističe da "bez promjene čelništva EU neće izaći iz krize", smjerajući napose na Jacquesa Chiraca i na Gerharda Schroedera. Poljski liberalni dnevnik Rzeczpospolita žali zbog ponašanja Londona, tvrdeći da je "Velika Britanija minirala sastanak na vrhu koji je istočnoj Europi trebao donijeti desetke milijarda eura". Međutim, tisak u Švedskoj i u Nizozemskoj koje su podupirale London u raspravi u Bruxellesu, relativizira posljedice neuspjeha pregovora o proračunu. Francuski tisak vidi u summitu u Bruxellesu francusko-engleski "rat" koji je Jacques Chirac izgubio od Tonyja Blaira na razvalinama Europe. Britanski tisak poziva Tonyja Blaira da iskoristi britansko predsjedanje EU-om koje počinje 1. srpnja i izvuče ga iz slijepe ulice.

SARAJEVO - Predstavnici parlamentarnih povjerenstava za europske integracije zemalja jugoistočne Europe potpisali su u subotu u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su potvrdili spremnost na suradnju u cilju što bržeg priključenja Europskoj uniji. Na zajedničku izjavu usvojenu nakon dvodnevnog sastanka, potpise su stavili predstavnici parlamenata Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Makedonije a načelno ju je prihvatila i Albanija čijih predstavnika nije bilo na susretu u Sarajevu zbog izbora u toj zemlji. U izjavi se ističe opredjeljenost za punopravno članstvo u Europskoj uniji te nastavak procesa pridruživanja uporedo s rješavanjem postojećih problema oko usvajanja ustava Unije.

DUBROVNIK - U sklopu višednevnog posjeta Hrvatskoj u Dubrovniku danas boravi ravnatelj UNESCO-ova Svjetskog centra za baštinu Francesco Bandarin. Nakon sastanka s pročelnicom dubrovačkoga Konzervatorskog odjela Žanom Baćom i njezinim kolegom iz Splita Joškom Belamarićem, Francesco Bandarin je ocijenio da je u Hrvatskoj razvijena svijest o važnosti očuvanja kulturnih i prirodnih vrijednosti te da stručnjaci koji se bave očuvanjem UNESCO-ove baštine u Hrvatskoj zadovoljavaju međunarodne standarde. Obnovu Dubrovnika nakon rata ocijenio je vrlo uspješnom i kvalitetnom, ističući Dubrovnik kao svjetski primjer da se i nakon najvećih razaranja spomenici ipak mogu obnoviti.

ANKARA - Turske snage sigurnosti su, uz potporu desantnih helikoptera i topništva, u dvije odvojene operacije, na jugoistoku zemlje u petak ubile 19 militantnih pripadnika zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK), objavili su mediji u subotu. Najžešći sukobi zabilježeni su u blizini planinskog mjesta Ovacik u provinciji Tunceli. Prema neovisnoj NTV mreži i izvještajnoj agenciji Anatolija, u sukobima je ubijeno 17 pobunjenika, a trojica su uhićena. Isti mediji su u subotu javili da je lakše ranjen i jedan turski vojnik. Vijesti govore i o tome da su turske oružane snage zaplijenile velike količine naoružanja i municije.

MOSKVA - Većina Rusa misli da su glasila u njihovoj zemlji slobodna, a velika je većina čak sklona većoj cenzuri na televiziji, napose kada je riječ o seksu i o nasilju, prema istraživanju koje je u subotu objavljeno u Moskvi. Ukupno 63 posto od 1.561 sudionika istraživanja koje je proveo ugledni institut Vtsiom misli da oporba trenutačno može izraziti svoje mišljenje na televiziji, a 40 posto da to može učiniti u državnim medijima. Naprotiv, 36 posto drži da to još uvijek nije moguće, a 17 posto da su državna glasila u potpunosti pod kontrolom vlasti. Ruske oporbene stranke zatražile su ovog tjedna da se ukine "politička cenzura" i da im se osigura bolji pristup državnim glasilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙