FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Privatna tvrtka Heli kompanija (HIKO) danas je opovrgnula sumnje tvrtke AirLogistics da je za kupnju helikoptera dobila državno jamstvo, te da se natječajem za dodjelu koncesije za pružanje usluge višenamjenske helikopterske službe želi pogodovati da ga dobije baš HIKO. Glasnogovornik tvrtke Robert Valdec izjavio je za Hinu da HIKO nije dobio državna jamstva za kupnju dva helikoptera Eurocopter. Čelni ljudi zagrebačke tvrtke AirLogistics na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili da se taj natječaj poništi, zbog, kako su rekli, brojnih nejasnoća i nerealnih rokova, ali i sumnji da se njime želi pogodovati tvrtki Hiko da dobije tu koncesiju.

DUBROVNIK - Pirotehničari koji rade na dubrovačkom području danas su mirnim prosvjedom na Stradunu podsjetiti na prije mjesec dana postignut dogovor s članovima Vlade. Prema tom dogovoru, rekao je pirotehničar AKD Mungosa Vladimir Matijević, Vlada je trebala u hitnu saborsku proceduru uputiti zakon o razminiranju i tako konačno zakonski odrediti prava pirotehničara, a što još nije učinjeno. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi organizirat ćemo prosvjede u svim većim gradovima, a prvi, jednosatni štrajk upozorenja, zakazan je za utorak u 10 sati, rekao je, ne otkrivajući mjesta. Matijević je dodao da će se štrajku, uz pirotehničare AKD Mungosa, pridružiti i pirotehničari zaposleni u privatnim tvrtkama za razminiranje, te djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje.

ZAGREB - U Hrvatskoj se bilježi stalni porast broja ovisnika i smrtnih slučajeva uzrokovanih konzumacijom droga, rečeno je danas na sastanku ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor s udrugama za prevenciju ovisnosti i suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Registrirano je 20.162 ovisnika o psihoaktivnim drogama, dok je broj liječenih ovisnika s 3.899 osoba u 2002. porastao na 5.768 osoba u 2004., što je porast od 48 posto, ukazuju podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kao predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Kosor je upozorila i na stalni rast smrtnih slučajeva među ovisničkom populacijom. Od 2000. zabilježena su 442 slučaja, a najviše u 2004. godini, njih 108.

VUKOVAR - Vijeće za mladež Županijskog suda u Vukovaru pod predsjedanjem suca Slavka Teofilovića danas je Huseina Beganovića (63), optužena za ubojstvo malodobne Violete Jovanović s kojom je živio u izvanbračnoj zajednici, osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 35 godina. Beganović je optužen da je 26. srpnja 2004. u Tovarniku nedaleko od Vinkovaca u kući u kojoj je živio ubio tada 17-godišnju Violetu Jovanović, državljanku BiH sa stalnim boravkom u Hrvatskoj. Djevojku je ubio dok je spavala, zadavši joj više udaraca čekićem u glavu. Kad je počinio ubojstvo, Beganović se prijavio u Policijsku postaju u Tovarniku.

DUBROVNIK - Zbog onečišćenosti vode rijeke Neretve na području vodocrpilišta u Prudu sanitarne inspekcije u Metkoviću i Korčuli donijele su odluku o zabrani za uporabu pitke vode iz regionalnoga Neretvansko-pelješkog-korčulansko-lastovskog vodovoda s izvorišta u Prudu dok se ne utvrdi njezina zdravstvena ispravnost, priopćio je direktor toga vodovoda Neven Brčić. Također za poluotok Pelješac i otok Korčulu traži se povećan zdravstveni nadzor, odnosno da se poveća koncentracija klora do najviših vrijednosti, navodi u priopćenju direktor Neretvansko-pelješkog-korčulansko-lastovskog vodovoda Brčić. Inače, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije već je danas izvijestio kako još nisu poznati uzroci onečišćenja rijeke Neretve, primijećena jučer, zbog čega voda trenutačno nije za piće i zbog čega je uginula jegulja i riba. Djelatnici Zavoda od jučer uzimaju uzorke vode za kemijsku i mikrobnu analizu u vodovodnim sustavima Pruda, Vida, Kule Norinske i Opuzena, koji se opskrbljuju iz izvora u Prudu, blizu granice s BiH. Sutra se očekuju rezultati jučerašnje mikrobne analize.

SPLIT - U luci Lori u Splitu danas je na vježbi "Hrvatska pomorska kontrola 2005." prikazano traganje i spašavanje broda i posade u požaru, zatim progon i privođenje sumnjivog broda, pomoć unesrećenu roniocu te djelovanje u slučaju onečišćenja mora s broda. U koordiniranim akcijama sudjelovali su Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru, te lučke kapetanije iz Rijeke i Splita i Hrvatska ratna mornarica. U vježbi su sudjelovali i brodovi Hrvatske ratne mornarice (HRM), Lučke kapetanije i policije te helikopter i bespilotna letjelica. Ppomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka kapetan Tomislav Mileti je vježbu ocijenio vrlo uspješnom.

KARLOVAC - Karlovačka gradska organizacija HDZ-a - osvrčući se na odgađanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća te na navode iz karlovačkog HSU-a - danas je priopćila kako "nitko od članova karlovačkog HDZ-a nije vršio pritisak na Ivana Tudića, predsjednika Gradske organizacije HSU-a". "Upravo suprotno, ime gospodina Tudića kroz medije konstantno provlače i time vrše javi pritisak na njega oni koji ga najviše 'brane' - SDP grada Karlovca", stoji u priopćenju predsjednika karlovačkog HDZ-a Branka Vukelića, nositelja liste HDZ-a za Gradsko vijeće Ivice Horvata i kandidata HDZ-a za karlovačkog gradonačelnika Mire Škrgatića. Predsjednik HSU-a Ivan Tudić, kao kandidat za predsjednika karlovačkog Gradskog vijeća, nije u utorak došao na utemeljiteljsku sjednici, već je navodno u predinfarktnom stanju bio smješten u bolnicu.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas na radnom ručku s članovima Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge malih i srednjih poduzetnikada će u okviru reforme pravosuđa reorganizirati sudsku dostavu jer, kako je rekla, barem pola vremena u sudskim postupcima troši se na neurednu dostavu. Dodala je da će se vjerojatn ići na dostavu podnesaka putem e-maila. Govoreći o reformi pravosuđa, kao jednom od osnovnih uvjeta za poticanje razvoja gospodarstva, ministrica je kazala da bi do početka 2007. trebali biti riješeni svi zaostali predmeti. Također se očekuje da će se zemljišno-knjižni ulošci ubuduće izdavati isti dan, a da uknjižba prava vlasništva neće trajati dulje od sedam dana.

SISAK - Predsjednica Županijske organizacije SDP-a, nositeljica izborne liste županijske Koalicije SDP-HNS-HSS-LS-SDA "Srcem za promjene" Marina Lovrić danas je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sisku najoštrije osudila "nekorektne i nedemokratske pritiske, ucjene i pokušaje političke kupnje vijećnika njene koalicije". Navedena koalicija u koaliciji s HSU i SDSS-om ima većinu od 25 od ukupno 49 mandata u Županijskoj skupštini i na konstituirajućoj sjednici 20. lipnja formirat će novu županijsku vlast, navela je Lovrić. Ustvrdila je da je nakon korektne predizborne kampanje, došlo do nemoralnih ponuda, verbalnih i psiholoških pritisaka, ucjena.

KARLOVAC - Predsjedništvo HSS-a Karlovačke županije privremeno je udaljilo iz stranke četvoricu članova iz triju ogranaka - od kojih trojicu jer su nakon izbora glasovali za HDZ-ove kandidate za načelnike u općinama Bariloviću i Tounju, te jednog jer nije glasovao za SDP-ovu opciju u draganićkoj općini. Konačnu odluku donijet će Odbor Županijske organizacije HSS-a, priopćio je danas predsjednik Županijske organizacije stranke Miroslav Furdek. Predsjedništvo županijskog HSS-a Odboru predlaže kažnjavanje i tih pojedinaca, ali i općinskih organizacija HSS-a u Bariloviću, Tounju i Draganiću. Suspendirani članovi Ivan Mušnjak i Vladimir Grčić iz HSS-a Barilović, Juraj Pribanić iz Tounja i Ivica Vrbanić iz Draganića svojim su glasovanjem "prekršili odluku Predsjedništva, Glavnog odbora i Glavne skupštine HSS-a o zabrani koaliranja s HDZ-om", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙