FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Pregeld važnijih vijesti
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Pregeld važnijih vijesti

VUKOVAR - Predsjednici vukovarskoga HDZ-a i HSP-a, Petar Mlinarić i Nikola Toth, potpisali su danas koalicijski sporazum o poslijeizbornoj suradnji i formiranju vlasti u Vukovaru. Na lokalnim izborima za vukovarsko Gradsko vijeće koje ima 25 članova, HDZ je osvojio 12, a HSP dva vijećnička mandata. U Gradskom vijeću sudjelovat će i SDSS (8 vijećnika) i SDP (3 vijećnika), sukladno izbornim rezultatima. Petar Mlinarić je rekao kako će vukovarski gradonačelnik biti iz HDZ-a, a predsjednik Gradskog vijeća iz HSP-a. Pet članova Poglavarstva imenovat će se na prijedlog HDZ-a, a jedan član na prijedlog HSP-a. Dodao je kako je predviđeno da SDSS dobije mjesto dogradonačelnika i dopredsjednika Gradskog vijeća i dva člana Poglavarstva.

ZAGREB - Sindikati zaposlenih na razminiranju ponovno su danas zatražili hitno usvajanje Zakona o humanitarnom razminiranju, inače će kroz desetak dana organizirati novi prosvjed. Zakon o humanitarnom razminiranju još uvijek nije bio na sjednici Vlade, niti je upućen u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri, iako je to još prošlog mjeseca obećao potpredsjednik Vlade Damir Polančec, upozorili su predstavnici dvaju sindikata pirotehničara. Prijedlog je zapeo jer mu se protivi Ministarstvo financija koje smatra da su pirotehničarima osigurana prevelika prava, rekao je novinarima Dražen Kiš iz Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja. Novim zakonom riješio bi se i problem državne tvrtke za razminiranje AKD Mungos, koja je u stečaju i s viškom zaposlenih, jer bi četrdesetak pirotehničara moglo odmah u mirovinu, napomenuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak, dodajući da mnogi pirotehničari primaju mirovine od 1.500 kuna.

ZAGREB - Saborska oporba žestoko je danas kritizirala Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2004., tvrdeći da to izvješće, napisano tek na dvije stranice, ne daje podatke provodi li se zakon ili ne. Oporba ističe da samo podaci o tome koliko je zaprimljeno zahtjeva za dostavu informacija, ne i što je sa zahtjevima koji su odbijeni i zašto su odbijeni, svjedoči o tome da aktualna vlast ne želi transparentno voditi državu. Državni tajnik u Središnjem uredu državne uprave Antun Palarić rekao je da su tijela javne vlasti u prošloj, prvoj godini provedbe zakona, zaprimila 19.600 zahtjeva, a da nije odgovoreno na njih 96. To, po njegovu mišljenju, pokazuje da se pravo na pristup informacijama u potpunosti provodi. U Izvješću stoji da Ured Predsjednika u 2004. nije zaprimio ni jedan zahtjev za dostavu informacije, da je tajništvo Vlade zaprimilo tek tri zahtjeva (na dva odgovoreno), uredi Vlade 1.774 zahtjeva od kojih su svi prihvaćeni, ministarstva 4.302 (odbijeno njih 16).

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) čestitao je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dovršetak nacrta Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) u osnovnome školstvu te početak njegove primjene, prvo eksperimentalne a potom i opće. Sindikat navodi kako podržava HNOS, izrazivši nadu da će time započeti novo razdoblje hrvatskog obrazovnog sustava i da će HNOS postati kamen temeljac obrazovnog sustava. "Od Vlade i Ministarstva očekujemo da osiguraju sredstva i uvjete za obavljanje tog posla, da se izbore za veća izdvajanja iz državnog proračuna za obrazovanje", ističe SHU, izrazivši nadu da će se resorno Ministarstvo zauzeti za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenika u obrazovanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙