FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokrati u američkom senatu blokirali potvrdu boltona za veleposlanika pri un-u

WASHINGTON,21. lipnja(Hina) - Demokrati u američkom Senatu blokirali suu ponedjeljak po drugi put potvrdu Johna Boltona za veleposlanika priUjedinjenim narodima otvarajući mogućnost da predsjednik George W.Bush sam imenuje svog kontroverznog kandidata.
WASHINGTON,21. lipnja(Hina) - Demokrati u američkom Senatu blokirali su u ponedjeljak po drugi put potvrdu Johna Boltona za veleposlanika pri Ujedinjenim narodima otvarajući mogućnost da predsjednik George W. Bush sam imenuje svog kontroverznog kandidata.

Senat je glasovao 54-38 i nedostajalo je šest glasova potrebnih da se okonča rasprava o nominaciji kojom je demokrati blokiraju i krene u konačno glasovanje o potvrdi za koju je potrebna prosta većina u Senatu koji broji 100 članova.

Republikanac Bush inzistira na Boltonovu izboru tvrdeći da će on pomoći u reformi Ujedinjenih naroda, dok kritičari smatraju da je ovaj oštri diplomat nepogodan za osjetljivo mjesto predstavnika u Ujedinjenim narodima.

Pred Bushom stoji mogućnost da iskoristi ustavnu ovlast i imenuje Boltona na mjesto veleposlanika tijekom prekida rata Senata oko blagdana 4. srpnja za što mu nije potrebno odobrenje ovoga doma američkog Kongresa. To imenovanje bi trajalo samo do siječnja 2007. do početka zasjedanja novoga Kongresa.

Bijela kuća je izrazila žaljenje što Senat nije uspio okončati raspravu o Boltonovoj nominaciji, ali nije rekla što će dalje poduzeti i hoće li Bush možda posegnuti za rijetko korištenom ovlašću i sam ga imenovati.

Demokrati kritiziraju Boltona kao krajnjeg konzervativca koji je pokazao prezir prema Ujedinjenim narodima i smatraju da bi žestoki diplomat, optužen i za zlostavljanje potčinjenih, ugrozio američke napore da surađuje s UN-om i njegovim zemljama članicama.

Demokratski senatori kažu da će nastaviti s taktikom blokiranja neprekidnim raspravama sve dok Bijela kuća ne dostavi informacije za koje kažu da bi trebale razjasniti je li Bolton špijunirao svoje suparnike u administraciji, iznad i ispod sebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙