FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat izbjegao politički obračun

WASHINGTON, 24. svibnja 2005.(Hina) - Kompromisnim rješenjem koje supostigli umjereni senatori iz obje stranke američki Senat je izbjegaoobračun između republikanaca i demokrata oko izglasavanja sudskihkandidata predsjednika Georgea W. Busha i izmjene pravila rada ovogadoma američkog Kongresa.
WASHINGTON, 24. svibnja 2005.(Hina) - Kompromisnim rješenjem koje su postigli umjereni senatori iz obje stranke američki Senat je izbjegao obračun između republikanaca i demokrata oko izglasavanja sudskih kandidata predsjednika Georgea W. Busha i izmjene pravila rada ovoga doma američkog Kongresa.

Postignutim sporazumom izbjegnut je povijesni politički sukob i kriza u američkom Senatu oko moguće izmjene njegovih pravila.

Bushovi republikanci koji u Senatu imaju većinu zaprijetili su da će u utorak pozvati na glasovanje o zabrani filibustera, proceduralne taktike držanja neograničenih govora koja demokratima omogućuje da blokiraju glasovanje o sudskim kandidatima.

Četrnaest senatora postiglo je kompromis prema kojem će tri sudska kandidata koje su do sada demokrati blokirali ići na glasovanje, a demokrati su obećali da će ubuduće pribjegavati blokadi sudskih kandidata metodom filibustera samo u "izvanrednim okolnostima".

Taktiku filibustera demokrati su u posljednje vrijeme koristili kako bi blokirali potvrdu nekoliko Bushovih kandidata za prizivne sudove jer ih smatraju previše konzervativnim.

Da su republikanci uspjeli u namjeri izmjene pravila o filibusteru, a nije bilo jasno imaju li 51 potreban glas, demokrati su obećavali da će uzvratiti postavljanjem drugih parlamentarnih prepreka koje su mogle blokirati rad Senata.

Sporazumom je, međutim, izbjegnuto glasovanje o tzv. "nuklearnoj opciji" nazvanoj tako zbog ogromne štete koju bi nanijela odnosima većinskih republikanaca i manjinskih demokrata u Senatu.

Filibuster su do sada često koristile i demokratska i republikanska stranka kada bi se našle u manjinskoj poziciji kako bi prinudile drugu stranu na kompromis oko pojedinih zakona, ali je ta taktika rijetko korištena oko sudskih kandidata dok George W. Bush nije postao predsjednik 2001.

Demokrati kažu da bi ukidanje filibustera oslabilo američki sustav kontrole i ravnoteže vlasti slabeći mogućnost senatske manjine da kontrolira vlast većine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙