FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senat odgodio imenovanje Boltona za američkog veleposlanika pri UN-u

WASHINGTON, 27. svibnja 2005. (Hina) - Američki Senat je glasovanjem učetvrtak odgodio imenovanje Johna Boltona za američkog veleposlanikapri Ujedinjenim narodima, nanijevši tako još jedan udarac kandidatupredsjednika Georgea W. Busha koji tog diplomata želi u svjetskojorganizaciji kako bi potaknuo njezinu reformu.
WASHINGTON, 27. svibnja 2005. (Hina) - Američki Senat je glasovanjem u četvrtak odgodio imenovanje Johna Boltona za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, nanijevši tako još jedan udarac kandidatu predsjednika Georgea W. Busha koji tog diplomata želi u svjetskoj organizaciji kako bi potaknuo njezinu reformu.

Senat je glasovao 56-42, s četiri glasa manje od 60 potrebnih da se okonča rasprava i krene u konačnu potvrdu Boltona za veleposlanika.

Članovi Senata pripadnici Demokratske stranke doveli su do odgode navodeći kako žele da američka administracija isporuči dokumente za koje drže da su važni u utvrđivanju da li je Bolton zlouporabio obavještajne podatke kako bi promicao svoja agresivna stajališta na sadašnjem položaju podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu.

Demokrati kažu da Boltonovo imenovanje unatoč glasovanju ne izgleda ugroženo. Oni ne žele do beskraja zadržavati glasovanje o potvrdi Boltona do kojega može doći čim dobiju željene informacije koje se odnose na Boltonovu upotrebu obavještajnih podataka o Siriji.

Konačno glasovanje je sada odgođeno do početka lipnja.

Bush i njegovi Republikanci smatraju Boltona odlučnim diplomatom koji će promicati reformu i borbu protiv korupcije u UN-u, dok Demokrati drže da je on ideolog kojem nedostaje diplomatskih sposobnosti da unaprijedi američke interese u svjetskoj organizaciji i poboljša ugled Amerike u svijetu.

Demokrati su tijekom potvrde u senatskom Odboru za vanjskopolitičke odnose optuživali Boltona da je pokušao prisiliti obavještajne analitičare da svojim procjenama potvrde njegove čvrstorukaške stavove, da je zlostavljao svoje podređene te da je svojom žestokom naravi nepodoban za osjetljivo diplomatsko mjesto u UN-u.

Bolton je poznat po svojoj izjavi da ne bi imalo nikakvog značenja kada bi nestalo deset katova UN-ova stožera u New Yorku.

Glasovanje o Boltonu došlo je samo tri dana nakon što su Republikanci i Demokrati u Senatu postigli dogovor koji je dopustio glasovanje o nekim Bushovim sudskim kandidatima, a ova odgoda ukazuje na ponovno jačanje stranačkih sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙