FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat se bliži obračunu oko sudskih kandidata i načina rada

WASHINGTON,24. svibnja(Hina) - Američki Senat priprema se za konačniobračun između republikanaca i demokrata oko izglasavanja sudskihkandidata predsjednika Georgea W. Busha i moguće izmjene pravila radaovoga doma američkog Kongresa.
WASHINGTON,24. svibnja(Hina) - Američki Senat priprema se za konačni obračun između republikanaca i demokrata oko izglasavanja sudskih kandidata predsjednika Georgea W. Busha i moguće izmjene pravila rada ovoga doma američkog Kongresa.

Spor se vodi oko sedam kandidata predsjednika Busha za američke savezne prizivne sudove čiju potvrdu demokrati prijete blokirati tzv. filibusterom, parlamentarnom metodom držanja neograničenih govora koji sprječavaju glasovanje.

Ukoliko se ne postigne kompromis Bushovi republikanci, koji u Senatu imaju većinu, zaprijetili su da će u utorak pozvati na glasovanje o zabrani te proceduralne mogućnosti koja demokratima omogućuje da blokiraju glasovanje o kandidatima.

Ako bi se dogodilo da prevladaju republikanci, a za sada nije jasno imaju li 51 glas potreban da proguraju zabranu filibustera, demokrati prijete da će postaviti parlamentarne prepreke drugim Bushovim planovima što bi moglo blokirati rad Senata.

Za potvrdu kandidata ili usvajanje zakona u američkom Senatu koji broji 100 senatora je potrebna prosta većina, ali je za zaustavljanje filibustera potrebno 60 glasova.

Filibuster su do sada često koristile obje stranke kako bi prinudile drugu stranu na kompromis oko pojedinih zakona, ali je ta taktika rijetko korištena oko sudskih kandidata dok George W. Bush nije postao predsjednik 2001.

Demokrati tvrde da koriste filibuster jer neke Bushove kandidate smatraju suviše konzervativnim.

Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist kazao je u ponedjeljak kako se bliži trenutak kada će senatori morati odlučiti hoće li vratiti načelo da se glasuje o sudskim kandidatima ili će "zauvijek uvesti u senatska pravila novu tiraniju manjine".

Vođa manjinskih demokrata Harry Reid kaže da neki republikanci žele dati Bushu vlast koju još ni jedan američki predsjednik nije imao, da osobno postavlja suce bez konsenzusa druge stranke ocijenivši to zloporabom vlasti i ugrožavanjem temeljnih načela američkog sustava.

Očekuje se da će Senat u utorak prvo glasovati o okončanju već petodnevne rasprave o Priscilli Owen, kandidatkinji za savezni prizivni sud. Ukoliko demokrati ponovno, kako se očekuje, blokiraju njezinu kandidaturu, republikanci će staviti na glasovanje zabranu filibustera protiv kandidata za prizivne i Vrhovni sud koju se nadaju usvojiti prostom većinom glasova.

Demokrati kažu da bi ukidanje filibustera oslabilo američki sustav kontrole i ravnoteže vlasti slabeći mogućnost senatske manjine da kontrolira vlast većine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙