FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomčić uputio bezuvjetni zahtjev Račanu

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić danasje svom koalicijskom partneru - SDP-u i njegovu predsjedniku IviciRačanu uputio bezuvjetni zahtjev da u Bjelovarsko-bilogorskoj iVirovitičko-podravskoj županiji prihvati HSS-ovu poslijeizbornukombinaciju s HSP-om kao izuzetak.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić danas je svom koalicijskom partneru - SDP-u i njegovu predsjedniku Ivici Račanu uputio bezuvjetni zahtjev da u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji prihvati HSS-ovu poslijeizbornu kombinaciju s HSP-om kao izuzetak.

"Smatramo da ne mogu biti izuzeci samo na jednoj strani (SDP-ovoj), a da na izuzetke nema pravo drugi koalicijski partner (HSS)", izjavio je Tomčić večeras novinarima nakon sjednice Predsjedništva HSS-a na kojoj se razgovaralo o neriješenih županijama - Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj i gradu Osijeku.

"SDP-u poručujemo neka se okane ćorava posla i neka se s partnerom ponašaju partnerski, a ne šuškavo iza leđa. A prijetnje o odbijanju HSS-a kao partnera na sljedećim parlamentarnim izborima su pucanje u prazno jer HSS nije donio odluku da mu je SDP partner na sljedećim izborima i o tome ćemo debelo razmisliti, jer nismo stranka kojoj se može prijetiti", rekao je Tomčić.

Račana ćemo obavijestiti i o HSS-ovoj odluci da će u tim neriješenim županijama i gradu Osijeku HSS-ove nadležne županijske organizacije same donositi odluke na tragu već donesenih HSS-ovih zaključaka. Nema više dogovora Tomčić-Račan, dogovori će se odvijati u neriješenim županijama, svi će se ponašati principijelno ili će svatko tražiti svoje rješenje", rekao je Tomčić.

Zamoljen da odgovori bi li se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogao dogoditi izuzetak pa da HSS, suprotno svojoj odluci, koalira s HDZ-om, Tomčić je odgovorio da se se to ne može dogoditi i da je zadnja stvar koja se tamo može dogoditi da HSS bez ikakvog posebnog dogovora prihvati podršku HDZ-ovih vijećnika.

Rekao je i kako je Predsjedništvo HSS-a zbog principijelnosti iz stranke isključilo predsjednika gradske organizacije HSS-a Slavonski Brod Boru Grubišića jer je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća postupio suprotno odlukama stranačkih tijela i glasovao za kombinaciju HDZ-HSP.

Predsjedništvo HSS-a ustvrdilo je da se u najmanje dvjema županijama - Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj vlast može konstituirati između koalicijskih partnera HSS-a i SDP-a, uz pomoć i ulazak u koaliciju i HSP-a, o čemu su HSP i HSS postigli sporazum, ali da su na žalost naišli na teškoće kod SDP-a koji se još nije izjasnio hoće li to podržati ili ne. "Ostavili smo SDP-u potpuno odriješene ruke da u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji donese odluku hoće li samo podržati koaliciju HSS-a i HSP-a ili će ući i u vlast", rekao je.

Naglasio je i da je Predsjedništvo HSS-a na žalost moralo konstatirati da je SDP nakon izbora samovoljno promijenio uvjete suradnje s HSS-om na način da je proglasio svojim pravom stvaranje izuzetaka u suradnji s HDZ-om i HSP-om prema vlastitom nahođenju tamo gdje mu to odgovara. Uzeli su si za pravo stvaranje koalicije s HSP-om u Velikoj Gorici, te da dobiju podršku u Osječko-baranjskoj županiji i u gradu Osijeku, a nama osporavaju pravo na istu tu kombinaciju u Virovitičkoj i Bjelovarskoj županiji, rekao je Tomčić i nazvao to ponašanje SDP-ovaca "neprincipijelnim i nekorektnim".

HSS nema "šuškave dogovore s HDZ-om, a ima li ih netko drugi, to će HSS-ovci prokljuviti", rekao je i ustvrdio da je SDP s HDZ-om razgovarao u Dubrovačkoj i Osječkoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙