FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

De Ponte zatražila da se "vukovarskoj trojci" sudi u Haagu

HAAG/ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda(ICTY) Carla del Ponte zatražila je u petak da se suđenje tzv."vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari 1991.,održi u Haagu, povlačeći prijašnji prijedlog da se proces ustupipravosuđu Hrvatske ili alternativno pravosuđu SCG.
HAAG/ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte zatražila je u petak da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari 1991., održi u Haagu, povlačeći prijašnji prijedlog da se proces ustupi pravosuđu Hrvatske ili alternativno pravosuđu SCG.

U podnesku kojim se od vijeća za ustupanje predmeta traži dopuštenje za povlačenje prijedloga od 9. veljače, navodi se kako su nedavni razgovori s dužnosnicima u Zagrebu i Beogradu "pokrenuli određena pitanja i ukazali na potencijalne teškoće", koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme podnošenja prijedloga i rasprave o ustupanju 12. svibnja.

Kao drugi razlog u prilog zadržavanju predmeta "vukovarska trojka" u Haagu, Del Ponte ističe činjenicu da je Vijeće sigurnosti UN u rezoluciji 1207, od 17. studenoga 1998., upozorilo na važnost predmeta te pozvalo na što hitnije izručenje optuženih Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

"Kako sada stvari stoje, interes pravde traži da vijeće dopusti povlačenje prijedloga za ustupanje predmeta. I da naloži ponovnu dodjelu predmeta jednom od Raspravnih vijeća Tribunala", zaključuje Del Ponte u podnesku datiranom s 9. lipnja.

Hrvatska je od veljače, kada je predmet predložen za ustupanje, te posebno na raspravi o tome pred Haškim sudom 12. svibnja, naglašavala da zbog težina zločina, međunarodnog karaktera sukoba i drugih okolnosti, treba razmotriti mogućnost da se "vukovarskoj trojci" ipak sudi u Haagu.

Hrvatski predstavnici u raspravi prof. Željko Horvatić i pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, također su isticali da prema pravilima ICTY-a prioritet kod ustupanja ima načelo da se suditi treba u zemlji u kojoj je zločin počinjen, kako bi se pravda provela što bliže žrtvama.

Tadašnjeg pukovnika Mrkšića, zapovjednika I. Gardijske brigade JNA, bojnika Šljivančanina oficira za sigurnost te brigade i kapetana Radića, optužnica tereti zbog pogubljenja na farmi Ovčara kod Vukovara, 264 ranjenika i civila odvedena iz Vukovarske bolnice 18. studenoga 1991., nakon pada grada u ruke srpskih snaga.

Prilikom ekshumacije grobnice na Ovčari iskopana su tijela 200 žrtava, među kojima i dvije žene.

Pred posebnim sudom za ratne zločine u Beogradu u tijeku je suđenje šesnaestorici izravnih izvršitelja pokolja, koji su pripadali srpskim paravojnim snagama i postrojbama Teritorijalne obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙