FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s predsjednikom moldavskog parlamenta

KIŠINJEV, 31. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska pomoć Moldaviji na putuprema EU bila je u središtu razgovora u utorak u Kišinjevu izmeđuhrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika moldavskogparlamenta Mariana Lupua.
KIŠINJEV, 31. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska pomoć Moldaviji na putu prema EU bila je u središtu razgovora u utorak u Kišinjevu između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika moldavskog parlamenta Mariana Lupua.

Moldavija je zainteresirana za iskustva RH u približavanju EU budući da je Hrvatska na tom putu puno dalje odmakla. Mesić i Lupu potvrdili su dobre bilateralne odnose između dviju zemalja i rekli su da treba pojačati suradnju dvaju parlamenata i odbora koji se bave europskim integracijama.

Jednodomni parlament najviše je političko i zakonodavno tijelo Moldavije i u njemu sjedi 101 zastupnik biran na općim izborima, a mandat im traje četiri godine.

Vladajuća komunistička partija koja je nekada bila proruska protureformska stranka a danas je okrenuta EU-u i SAD-u ima 55 zastupnika u parlamentu.

Oporba ukupno ima 46 zastupnika. Od toga Demokratski blok koji je promoskovski orijentiran ima 35, a Kršćansko-demokratska narodna stranka, pro-rumunjski orijentirana koja se zalaže za reforme i eurointegracije, ima 11 zastupnika.

Drugog dana službenog posjeta Moldaviji hrvatski predsjednik je posjetio i ministarstvo za informacijski razvoj, a kasnije poslije podne vraća se u Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙