FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić razgovarao s moldavskim premijerom

KIŠINJEV, 30. svibnja 2005. (Hina) - Razina gospodarske suradnjeizmeđu Hrvatske i Moldavije neprihvatljivo je niska i potrebno jeaktivirati postojeće velike potencijale, složili su u ponedjeljak uKišinjevu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i moldavski premijerVasile Tarlev.
KIŠINJEV, 30. svibnja 2005. (Hina) - Razina gospodarske suradnje između Hrvatske i Moldavije neprihvatljivo je niska i potrebno je aktivirati postojeće velike potencijale, složili su u ponedjeljak u Kišinjevu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i moldavski premijer Vasile Tarlev.

Obje su strane zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje i RH bi svoj interes mogla najprije pronaći u području izvoza strojeva i opreme za prehrambenu industriju, farmaceutskih proizvoda te robe široke potrošnje. S moldavske strane interes je iskazan za plasman njihovih proizvoda kao što su duhan, vino, meso, ljekovito bilje i sokovi.

Mesić koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Moldaviji na poziv svog domaćina Vladimira Voronjina, razgovarao je s Tarlevim i o drugim bilateralnim pitanjima kao i o međunarodnim problemima, a posebice terorizmu.

Što se tiče regionalne suradnje Hrvatska je trenutačno zainteresirana za suradnju prvenstveno u okviru Podunavske inicijative i SEI-a, dok je Moldavija vrlo zainteresirana za povezivanje s Hrvatskom putem Dunava.

Budući da je ulazak u Europsku uniju strateški interes i Hrvatske i Moldavije, a uvjet za otvaranje pregovora o članstvu između Hrvatske i EU je potpuna suradnja s Haaškim sudom, Mesić se dotaknuo i te teme. "Mi u potpunosti surađujemo s Haškim tribunalom jer smatramo da se individualizacija krivnje mora odraziti na naše odnose sa susjedima. Kad budu odgovarali konkretni ljudi, bit će kvalitetnija suradnja između naših država na prostoru bivše Jugoslavije" rekao je Mesić.

Tijekom današnjih razgovora dogovoreno je da će glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak posjetiti Moldaviju kako bi prenio hrvatska iskustva u približavanju EU.

Drugog dana posjeta u utorak Mesić će se sastati s predsjednikom moldavskog Parlamenta Marijanom Lupuom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙