FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Članstvo u EU-u ostaje cilj Hrvatske

ZAGREB/KIŠINJEV, 30. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik RepublikeStjepan Mesić u ponedjeljak je u izjavi u povodu francuskog 'ne'europskom ustavu istaknuo kako projekt europskog ujedinjavanja neće ine smije biti doveden u pitanje, te da punopravno članstvo u Europskojuniji i dalje ostaje cilj Hrvatske.
ZAGREB/KIŠINJEV, 30. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u ponedjeljak je u izjavi u povodu francuskog 'ne' europskom ustavu istaknuo kako projekt europskog ujedinjavanja neće i ne smije biti doveden u pitanje, te da punopravno članstvo u Europskoj uniji i dalje ostaje cilj Hrvatske.

"Projekt europskog ujedinjavanja, milenijski projekt kojemu u povijesti nema premca, nije francuskim referendumom ni na koji način doveden u pitanje", kaže predsjednik Mesić.

"Isto tako, nije dovedeno u pitanje ni načelno opredjeljenje u prilog zaokruživanja toga projekta. Drugim riječima neće i ne smije biti dovedeno u pitanje nastavljanje širenja Europske unije na one dijelove staroga kontinenta koji njome još nisu obuhvaćeni."

Predsjednik Mesić u izjavi kaže kako je jasno da opredjeljivanje većine francuskih birača nije isključivo francusko unutrašnje pitanje, niti je određeno samo i jedino unutarnjo-političkim razlozima.

Ističe kako je francusko NE dijelom posljedica "činjenice da nacionalistička desnica i danas još robuje prevladanom konceptu nacionalnog suvereniteta", ali mnogo većim dijelom izraz neprihvaćanja liberalnog, odnosno neoliberalnog ekonomskog koncepta i svih njegovih konzekvenci.

"Prije svega i iznad svega ono je izraz neslaganja s odstupanjem od koncepta socijalne države."

Predsjednik u izjavi kaže da se za Hrvatsku ništa ključnoga ne mijenja francuskim odbijanjem Ustava. "Naš cilj ostaje i mora ostati isti - puno članstvo u Europskoj uniji."

Mesić je najavio da će ove jeseni predsjednicima država, kada Hrvatska bude domaćin godišnjem sastanku na vrhu 17 zemalja srednje Europe - članica EU-a, kao i onih koji to tek žele postati, predložiti raspravu o modelu europskog ujedinjavanja.

"Ujedinjenoj Europi nema alternative. Baš kao što nema alternative ni našemu mjestu u Europi koja se ujedinjuje", poručio je predsjednik Mesić u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙