FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić na Brijunima priredio prijem za diplomatski zbor

BRIJUNI, 18. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićpriredio je večeras na Brijunima tradicionalni godišnji prijem zapredstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj.
BRIJUNI, 18. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić priredio je večeras na Brijunima tradicionalni godišnji prijem za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj.

"Brijunski susreti dobra su tradicija i jedinstvena prilika za prisjećanje na političke inicijative koje su u drugoj polovici 20. stoljeća u jeku hladnog rata promijenile globalnu političku scenu", kazao je predsjednik Mesić obraćajući se Diplomatskom zboru.

Predsjednik je dodao kako Hrvatska danas nastoji dati svoj doprinos "borbi za svijet mira, stabilnosti i sigurnosti i to kako regionalnom tako i globalnom politikom".

"Hrvatska ne bježi iz regije ali želi pobjeći iz onoga što je regija obilježavala na kraju 20. stoljeća, iz vrtloga rata, mržnje, netolerancije i ksenofobije", istaknuo je Mesić.

Dodao je kako Hrvatska ne bježi od svojih susjeda već zajedno s njima želi graditi nove odnose i novu sliku jugoistočne Europe.

Govoreći o željama Hrvatske za članstvom u EU predsjednik Mesić je izrazio uvjerenje da smo po mnogim kriterijima već danas spremni za članstvo.

"Danas Hrvatska ne treba biti kažnjavana za ono što se u ime Hrvatske, a pod plaštom hrvatstva činilo jučer", zaključio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U ime Diplomatskog zbora predsjedniku Mesiću na prijamu zahvalio se doajen Zbora papinski nuncij Francisco Javier Lozano. On je kazao kako Diplomatski zbor prati demokratski i politički razvoj Hrvatske te je u ime Zbora uputio najljepše želje za blagostanje hrvatskog naroda i uspjeh Hrvatske u međunarodnim odnosima.

Tradicionalnom susretu na Brijunima odazvalo se 28 predstavnika veleposlanstava i misija u Hrvatskoj.

Uz predsjednika Mesića na susretu je večeras bila i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te pulski gradonačelnik Valter Drandić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙