FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor nastavio raspravu o stanju ravnopravnosti spolova u 2004.

ZAGREB,2. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je 14. sjednicu nastaviojučer započetom pojedinačnom raspravom o Izvješću pravobraniteljice zaravnopravnost spolova za prošlu godinu.
ZAGREB,2. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je 14. sjednicu nastavio jučer započetom pojedinačnom raspravom o Izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu.

Zastupnici su u raspravi upozoravali da se udio žena u ukupnom broju nezaposlenih popeo na visokih 58 posto, najviše do sada, da i zaposlene žene često za isti posao dobivaju manje plaće od muških kolega.

"Udio žena među nezaposlenima gotovo je 60 posto, to je najveći postotak ikad zabilježen", istaknula je Jagoda Martić (SDP), pozivajući vlast da poduzme konkretne mjere kako bi se taj porazan podatak poboljšao.

"Crveni li se premijer Sanader što nezaposlene žene u Hrvatskoj čine skoro 60 posto nezaposlene populacije", upitao je Zvonimir Mršić (SDP).

Zastupnici su isticali velike probleme žena na tržištu rada, od verbalnih diskriminacija, pa do prekidanja ugovora o radu kada žena zatrudni.

U raspravi je naglašeno da se povećao broj slučajeva povezanih s "mobingom", odnosno zlostavljanjem na poslu.

Marija Lugarić (SDP) upozorila je na teški položaj mladih žena, spominjući primjer provokacija kojima su, kaže, od policije izložene mlade vozačice.

"Kada policija zaustavi mladu vozačicu još uvijek prevladava mišljenje da je žena u autu opća opasnost", kazala je.

Nezavisni zastupnik Ivo Banac zabrinjavajućim je ocijenio "oglušivanje" tijela državne uprave na zahtjeve i upite Ureda pravobraniteljice. "Ako Ured ne može doći do informacija, kako to tek mogu građani", rekao je Banac.

Medijske kuće pozvao je da sustavno prate sadržaje o seksizmu i spolnoj diskriminaciji, te učine više na edukaciji novinara i urednika o ravnopravnosti spolova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙