FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aare: Počeo Forum o sigurnosti Euroatlantskoga partnerskog vijeća

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de HoopScheffer otvorio je u srijedu u okviru prvoga foruma o sigurnostiEuroatlantskoga partnerskoga vijeća (EAPC) koje se održava u švedskomgradu Aare, plenarnu sjednicu pod naslovom "Jamstvo sigurnosti: našzajednički izazov".
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer otvorio je u srijedu u okviru prvoga foruma o sigurnosti Euroatlantskoga partnerskoga vijeća (EAPC) koje se održava u švedskom gradu Aare, plenarnu sjednicu pod naslovom "Jamstvo sigurnosti: naš zajednički izazov".

De Hoop Scheffer naglasio je, kako prenosi slovenska novinska agencija STA, da za očuvanje sigurnosti nisu dovoljni sastanci u vojnim zgradama i zatvorenim konferencijskim dvoranama, nego da je nužno i sudjelovanje civilnoga društva, od akademika do medija. Prvi forum o sigurnosti on je ocijenio kao pokušaj da se u rasprave o sigurnosti uključe vlade i javnost.

Forum EAPC, posvećen sigurnosnim pitanjima, ponajprije na Balkanu, Kavkazu i u Srednjoj Aziji, počeo je u utorak neformalnom večerom, a na njemu sudjeluju visoki predstavnici država članica NATO-a, kao i njihovih partnera, predstavnici nevladinih organizacija, istraživačkih ustanova i parlamenata.

Nakon plenarne sjednice trebale bi uslijediti četiri usporedne rasprave o situaciji na Balkanu, neriješenim europskim sukobima, partnerstvom NATO-a te o Srednjoj Aziji. Raspravu o pitanjima na Balkanu vodit će slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kao predsjedavajući OESS-a.

U radu panela pod nazivom "Usklađeno raditi na Balkanu i šire - kako suradnja među institucijama može učiniti svijet sigurnijim" sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Euroatlantsko partnersko vijeće (Euro-Atlantic Partnership Council, EAPC) osnovano je 1997. i okuplja 26 zemalja članica NATO-a i 20 zemalja partnera. EAPC služi i kao politički okvir za individualne bilateralne odnose razvijene između NATO-a i država koje sudjeluju u NATO-vom programu Partnerstvu za mir.

Sastanci EAPC-a održavaju se mjesečno na veleposlaničkoj razini, godišnje na razini ministara vanjskih poslova i ministara obrane te načelnika združenih oružanih snaga, a povremeno i kao sastanci na vrhu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U prosincu 2003. NATO i EAPC ustanovili su Sigurnosni forum EAPC-a kao nov neformalni ministarski sastanak koji će se održavati svake godine kao dio suradnje unutar EAPC-a i Partnerstva za mir, uz sudjelovanje ostalih čimbenika relevantnih u području sigurnosne politike. Jedan od ciljeva Foruma jest pružanje prilike za dublju raspravu u širem krugu važnih pitanja sigurnosne politike vezanih za Partnerstvo za mir i EAPC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙