FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene nagrade Vladimir Nazor

ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Na svečanosti u Palači Dverce unedjelju su dodijeljene državne nagrade Vladimir Nazor za najboljaostvarenja na području književnosti, glazbe, filma likovnih iprimijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture iurbanizma za 2004.
ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Na svečanosti u Palači Dverce u nedjelju su dodijeljene državne nagrade Vladimir Nazor za najbolja ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2004.

Nagrade Vladimir Nazor dodjeljuju se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo, a uručuio ih je dobitnicima ministar kulture Božo Biškupić.

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo iz područja književnosti dobio je doajen hrvatskog prevodilaštva Josip Tabak. Djelujući dugi niz godina kao prevoditelj, Tabak je zadužio hrvatsku književnu kulturu golemim brojem važnih knjiga, a još više visokom kreativnom razinom, rečeno je na svečanom uručenju.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za književnost za 2004. g. dobio je Luko Paljetak za roman "Skroviti vrt" koji govori o životu Cvijete Zuzorić, tajanstvene dubrovačke plemkinje.

Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor iz područja glazbe dobio je istaknuti glazbenik maestro Pavle Dešpalj. U plejadi glazbenika Dešpalj je jedan od onih koji je dostigao umjetničke vrhunce i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj povijesti istaknuvši se na više glazbenih područja.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za glazbu dobio je Zagrebački gitarski trio za obljetnički koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu. Zagrebački gitarski trio osnovan je 1984. i od svog početka djeluje u sastavu: Darko Petrinjak, Istvan Remer i Goran Listeš.

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo s područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Zlatko Bourek, akademski kipar, scenograf, kostimograf i slikar. Svojim radom Bourek je već pola stoljeća prisutan na hrvatskoj umjetničkoj sceni. U svom djelovanju Bourek afirmira različite interese kreativno povezane na način koji izmiče tradicionalnim oznakama područja i žanra.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor iz područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Siniša Majkus za izložbu "Embrio" koja je prošle godine bila otvorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za filmsku umjetnost za 2004. dobio je Vladimir Tadej. On je jedan od vrsnih arhitekata koji je svoj stvaralački rad posvetio hrvatskoj kinematografiji radeći kao scenograf. Za svoja izuzetna scenografska rješenja u hrvatskom filmu Tadej je dobio niz međunarodnih i domaćih priznanja.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za područje filma dobio je glumac Goran Višnjić za ulogu u filmu Duga mračna noć redatelja Antuna Vrdoljaka. Taj film oživljuje vremenom kratko, ali događajima i preokretima krajnje dramatično razdoblje hrvatske povijesti od kraja tridesetih do početka pedesetih prošloga stoljeća.

Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost dobio je akademik Nikola Batušić. Batušić je autor velikog teatrologijskog opusa, autor nekoliko krucijalnih sintetskih radova koji mu priskrbljuju atribut barda nacionalne teatrologije. Po nizu svojih izvanrednih knjiga o kazalištu i po svom dugogodišnjem profesorskom radu, akademik Batušić ugradio je svoj životni doprinos u hrvatsko kazalište, rečeno je na svečanosti.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor s područja teatrologije dobio je Dragan Despot za izvedbu monodrame "Na rubu pameti", prema istoimenom Krležinom romanu. Despot osim izvedbe potpisuje dramaturšku obradu i režiju, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo iz područja arhitekture i urbanizma dobio je arhitekt Slavko Jelinek. On je svojim impozantnim opusom ostavio snažan pečat u mnogim urbanim prostorima Hrvatske. Njegov opus širok je po temama, velik po obujmu te uvijek ponovno potvrđuje vrijeme i cjelinu te prepoznatljiv osobni doprinos hrvatskoj arhitekturi, navodi se u obrazloženju za nagradu.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za 2004. dobile su tri mlade arhitektice koje djeluju u sklopu Studija Capsula. To su Ivana Ergić, Vanja Ilić i Vesna Milutin. Nagrađene su za projektiranje više stambenih građevina POS-a u gradu Cresu.

Ministar kulture Božo Biškupić i predsjednik Odbora nagrade akademik Milan Moguš čestitali su dobitnicima istaknuvši njihov trajni doprinos hrvatskoj kulturi, a u ime nagrađenih zahvalio se akademik Nikola Batušić.

"Dosadašnji dobitnici ovih vrijednih nagrada gradili naš zajednički kulturni prostor, a u svemu tome na prvom mjestu bila je istina, koja nam je i danas svima na srcu", rekao je Batušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙