FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Povlačenje iz Gaze povijesna je šansa za mir

JERUZALEM, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u nedjelju je, nakon sastanka s izraelskim premijeromArielom Sharonom, poduprla izraelski plan povlačenja kao povijesnikorak koji bi mogao utrti put okončanju izralsko-palestinskog sukoba.
JERUZALEM, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je, nakon sastanka s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, poduprla izraelski plan povlačenja kao povijesni korak koji bi mogao utrti put okončanju izralsko-palestinskog sukoba.

No, izraelski premijer Ariel Sharon ponovno je istaknuo da neće biti napretka u mirovnom planu koji bi trebao rezultirati uspostavom neovisne palestinske države ako palestinske vlasti na razoružaju i ne raspuste militantne skupine.

"Uspješno razdvajanje poboljšat će sigurnost Izraela i doprinijeti osjećaju povjerenja između Izraelaca i Palestinaca", rekla je Rice.

Obraćajući se novinarima u uredu premijera Sharona, Rice je rekla da će s njim razgovarati o tome kako osigurati mirno povlačenje i "stupanj razdvajanja kao povijesni korak prema suživotu dviju država".

Izrael planira sredinom kolovoza početi s evakuacijom 21 židovskog naselja na zaposjednutim područjima pojasa Gaze te četiri od 120 sa Zapadne obale.

Sharon vjeruje da će uspješna provedba povlačenja u koordinaciji s Palestinscima dati poticaj političkom procesu zacrtanom mirovnim smjernicama.

No, dodao je kako je uvjet za to "da Palestinci prekinu s terorom i nasiljem, da razoružaju terorističke organizacije, prikupe oružje i provedu nužne reforme".

Državna tajnica u kratku je bliskoistočnu turneju stigla u subotu, kad se sastala s palestinskim čelnicima. Nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, Rice je pozvala Izrael i Palestince da koordiniraju izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze planirano za kolovoz, nazvavši takvu suradnju "apsolutno kritičnom".

Palestinski dužnosnici izjavili su ranije da su od američke državne tajnice zatražili da izvrši pritisak na Izrael da nakon povlačenja ublaži pogranična ograničenja s Gazom, da otvori zračnu luku u Gazi, osigura slobodan prolazak između tog područja i Zapadne obale i ublaži ograničenja na granici Gaze s Egiptom.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, Izrael nadzire zračni prostor i granice pojasa Gaze i Palestinci strahuju da će nakon povlačenja ostati blokirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙