FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU nastavljaju suradnju u rješavanju međunarodnih pitanja

WASHINGTON, 3. lipnja 2005. (Hina) - Sjedinjene Američke Države iEuropska unija nastavit će suradnju u rješavanju međunarodnih pitanja,unatoč krizi oko ustava koja zaokuplja EU.
WASHINGTON, 3. lipnja 2005. (Hina) - Sjedinjene Američke Države i Europska unija nastavit će suradnju u rješavanju međunarodnih pitanja, unatoč krizi oko ustava koja zaokuplja EU.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastala se u četvrtak s trojkom EU-a, visokim predstavnikom za vanjsku politiku Javierom Solanom, ministrom vanjskih poslova Luxembourga Jeanom Asselbornom i povjerenicom za vanjske poslove Benitom Ferrero-Waldner.

Rice je nakon susreta izjavila novinarima da se na sastanku razgovaralo o mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca, reformama na Bliskom istoku, nuklearnom programu Irana, Sudanu te o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o obnovi Iraka.

Obje strane naglasile su da problemi s kojima se EU suočava, nakon što su Francuszi i Nizozemci odbacili Europski ustav, neće zakočiti njihovu vanjskopolitičku suradnju.

"Uvjereni smo da će se naše partnerstvo nastaviti jačati", rekla je Rice na konferenciji za novinare.

Kazala je da se pred SAD-om i EU-om nalazi niz pitanja, poput mirovnog procesa na Bliskom istoku i problema iranskog nuklearnog programa te da će ih nastaviti rješavati.

Ferrero-Waldner je ustvrdila da unutarnji problemi Europske unije neće ugroziti njezin vanjskopolitički angažman.

"Neki ukazuju da ćemo sada biti previše obuzeti vlastitom krizom da bi mogli slijediti našu vanjsku politiku. Obećavam da se to neće dogoditi", rekla je Ferrero-Waldner.

SAD i EU osudili su ubojstvo protusirijski usmjerenog libanonskog novinara Samira Kassirija, koji je u četvrtak poginuo u Bejrutu u eksploziji njegova automobila.

Rice je ubojstvo nazvala "gnusnim djelom" i upozorila da je novinar ubijen usred parlamentarnih izbora u Libanonu.

"Očito netko nastoji zastrašiti libanonski narod dok prolaze kroz ovaj izborni ciklus. No, mislim da se to neće dogoditi jer libanonski narod želi graditi novu demokraciju", rekla je.

Javier Solana je nazvao ubojstvo "tragedijom", naglasivši da "tkogod je odgovoran treba biti pronađen".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙