FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgorica: MI6 uključena u potragu za Gotovinom i Karadžićem

PODGORICA, 13. lipnja 2005. (Hina) - Britanska obavještajna služba MI6već je dva mjeseca aktivno uključena u potragu za najpoznatijim haškimoptuženicima na zapadnom Balkanu, piše u ponedjeljak podgoričkidnevnik Republika.
PODGORICA, 13. lipnja 2005. (Hina) - Britanska obavještajna služba MI6 već je dva mjeseca aktivno uključena u potragu za najpoznatijim haškim optuženicima na zapadnom Balkanu, piše u ponedjeljak podgorički dnevnik Republika.

Republika navodi kako su britanski obavještajci posebno fokusirani na "lociranje i uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine i Srbina Radovana Karadžića".

"Obruč oko haških optuženika polako se steže, jer je cilj da do desetogodišnjice zločina u Srebrenici 11. srpnja, budu precizno locirani i uhićeni", piše Republika, pozivajući se na uglednog europskog diplomata, koji je još ocijenio "da su izgledi da najpoznatiji haški optuženici umaknu pravdi - minimalni".

Izvor lista navodi da su operativci britanske tajne službe u velikom broju prisutni, osim u veleposlanstvima u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu, i u "veoma važnim gradovima po čitavu operaciju, hrvatskom Dubrovniku i crnogorskom Herceg Novom", i da se sada nadaju mnogo boljoj saradnji sa srpskim i hrvatskim obavještajnim službama.

Podgorički dnevnik navodi kako da je fokus interesa europskih obavještajnih službi u posljednjih pola godine bio usmjeren na onemogućavanje financiranja haških optuženika.

Prema nekim podacima, Gotovinu i Karadžića financiraju lokalni hrvatski i bosanski moćnici. Vjeruje se da je nekadašnji visoki časnik vojske Republike Srpske, čija je kompanija dobivala kredite od zapadnih fondova, umiješana u financiranje Karadžićeva bijega.

U Haagu i Londonu vjeruju da je predaja drugog najznačajnijeg haškog optuženika Ratka Mladića "najvjerojatnije pitanje vremena".

"Imamo snažna uvjeravanja iz Beograda da će sve biti učinjeno da se Mladić nađe pred licem pravde, a hoće li tako biti tek treba vidjeti", kazao je izvor Republike, kojeg navode kao "uglednog europskog diplomata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙