FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati iz Zagreba i Ljubljane na rijeci Kupi

BLAŽEVCI/SREDNJI RADENCI,4. lipnja 2005.(Hina) - Devet veleposlanikastranih država akreditiranih u Hrvatskoj, 13 akreditiranih uLjubljani, ali i drugi uzvanici, gosti, predstavnici lokalnih vlasti ičlanovi društava hrvatsko-slovenskog prijateljstva sudjelovali su u"diplomatskom spustu" koji je pod pokroviteljstvom predsjednika državaStjepana Mesića i Janeza Drnovšeka održan rijeci Kupi koja jednimdijelom svog toka dijeli i spaja Hrvatsku i Sloveniju.
BLAŽEVCI/SREDNJI RADENCI,4. lipnja 2005.(Hina) - Devet veleposlanika stranih država akreditiranih u Hrvatskoj, 13 akreditiranih u Ljubljani, ali i drugi uzvanici, gosti, predstavnici lokalnih vlasti i članovi društava hrvatsko-slovenskog prijateljstva sudjelovali su u "diplomatskom spustu" koji je pod pokroviteljstvom predsjednika država Stjepana Mesića i Janeza Drnovšeka održan rijeci Kupi koja jednim dijelom svog toka dijeli i spaja Hrvatsku i Sloveniju.

Središnji dio programa predstavljalo je u subotu spuštanje na gumenim čamcima za rafting od Prelesja (na slovenskoj strani), gdje je sudionike toplo pozdravio načelnik općine Črnomelj Andrej Fabjan, do Srednjih Radenaca, gdje su gosti održali svečane govore i degustirali lokalna vina iz Bele Krajine.

Na hrvatskoj strani Kupe diplomatima i ostalim gostima predstavila se folklorna skupina iz Vrboskog, te su pogledali predmete domaće radinosti i obrta, među ostalim tkalački stroj i kolovrat.

Zahvaljujući organizatorima na vrlo uspješno organiziranom skupu kojim je promovirano slovensko-hrvatsko prijateljstvo, te turistički kapaciteti i prirodne ljepote doline Kupe, veleposlanik Kraljevine Nizezemske u Ljubljani Jan Hanneman za dolinu Kupe rekao je da predstavlja pravi "kulturni butik" ovog dijela Europe, te se u ime diplomatskog kora zahvalio na vrlo uspješnoj "oproštajnoj zabavi", čime je aludirao na to da uskoro završava sa svojim mandatom. Hanneman je rekao da je je diplomatski spust Kupom bio ne manje uspješan nego što je bila lanjska regata za diplomate koju je slovensko ministarstvo vanjskih poslova priredilo u slovenskom moru.

U Srednjim Radencima sudionike su pozdravili i veleposlanici Mario Nobilo i Peter Bekeš koji su ocijenili da su odnosi Slovenije i Hrvatske prijateljski. Nobilo je pozdravio prijateljstvo među narodima i rekao da će se mali problemi među državama riješiti. Potpredsjednik slovenskog parlamenta Marko Pavliha susret diplomata na rijeci Kupi nazvao je znakom dobrih odnosa dviju država i također ocijenio da će se otvorena pitanja riješiti.

Predsjednik društva slovensko-hrvatskog prijateljstva Božo Dimnik naglasio je da to društvo stalno djeluje na unapređenju državnih odnosa i prijateljstva dvaju naroda i istaknuo prilog koji je na hrvatskoj strani za to dao stari član društva Josip Boljkovac. Dimnik je rekao kako se nada da će svi u dolini Kupe osjetiti prijateljstvo i kulturni identitet Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙