FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavobolja u Ljubljani nakon "duge mračne noći" u Bruxellesu

LJUBLJANA,18. lipnja 2005.(Hina) - Neuspjeh europskih čelnika da sedogovore o financiranju Europske unije najviše neizvjesnosti donosinovim članicama, ocjena je slovenskih medija nakon neuspjeha opostizanju dogovora kako financirati proračun EU-u u razdoblju2007-2013.
LJUBLJANA,18. lipnja 2005.(Hina) - Neuspjeh europskih čelnika da se dogovore o financiranju Europske unije najviše neizvjesnosti donosi novim članicama, ocjena je slovenskih medija nakon neuspjeha o postizanju dogovora kako financirati proračun EU-u u razdoblju 2007-2013.

List "Primorske novice" navodi da je luksemburški kompromisni prijedlog minirala Velika Britanija zbog nepopustljivog stajališta oko svog rabata i to nakon što je Francuska bila spremna popustiti u pogledu sredstava za poljoprivredu.

"Duga mračna noć" naslov je kojim list ilustrira neuspjeh summita europskih lidera da nakon ustavne blokade pronađu izlaz iz krize usvajanjem dokumenta o financiranju.

Slično smatra i premijer Janez Janša koji je ocijenio da bi ostavljanje britanskog rabata u sadašnjem obliku Sloveniju "koštalo" oko 200 milijuna eura. Toliko manje sredstava od onih na koje računa dobila bi naime u razdoblju 2007-2013. ako britanski rabat ostane u nepromijenjenom obliku. Janša je na summitu podržao luksemburški kompromis do kojega je došlo u zadnjem trenutku, unatoč savjetima oporbe u domovini da to ne čini jer je riječ o "nerazvojnom" dokumentu koji ostavlja malo prostora za financiranje istraživanja i ulaganje u znanje.

Luksemburški prijedlog bio je dočekan s priličnom dozom egoizma bogatijih članica, zato se stajališta nisu mogla približiti, izjavio je Janša nakon završenog sastanka i ocijenio da nije realno očekivati da će dogovor biti postignut u vrijeme britanskog predsjedavanja Unijom.

"Sada smo svjesni da će se biti teško dogovoriti za veći opseg zajedničke potrošnje u proračunu i može se dogoditi da ćemo imati smanjene mogućnosti pristupa sredstvima", pesimistično je izjavio Janša nakon susreta s europskim liderima.

Dodao je da će se Slovenija sada posvetiti reformi vezanoj uz podjelu države na statističke regije, što je preduvjet efikasnijeg korištenja europskih sredstava, a nastavljaju se i pripreme za prvu polovicu 2008. godine kada Slovenija kao prva od novih članica EU-a preuzima predsjedavanje integracijom. Za tu će se složenu zadaću umjesto u trojci sa Portugalom i Njemačkom, što bi se dogodilo da nije došlo do zastoja u ratifikaciji ustava, sada morati pripremati sama.

"Bit će doduše nešto više posla, ali se pripreme za to nastavljaju, sve je u redu i nema zakašnjenja", rekao je Janša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙