FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenski tisak ironizira brijunski sastanak

LJUBLJANA,13. lipnja(Hina) - Brijunski sastanak hrvatske i slovenskevlade na kojemu je u petak potpisano više sporazuma, te izjava oizbjegavanju incidenata, u slovenskom je tisku prošao uglavnom u znakukomentara kako se radilo o "predstavi" i "foto-terminu", uz mnogo"ironičnih" žalaca glede mjesta susreta, a za izjavu se ocjenjuje daje neobvezujuća i da neće spriječiti moguće incidente ribara.
LJUBLJANA,13. lipnja(Hina) - Brijunski sastanak hrvatske i slovenske vlade na kojemu je u petak potpisano više sporazuma, te izjava o izbjegavanju incidenata, u slovenskom je tisku prošao uglavnom u znaku komentara kako se radilo o "predstavi" i "foto-terminu", uz mnogo "ironičnih" žalaca glede mjesta susreta, a za izjavu se ocjenjuje da je neobvezujuća i da neće spriječiti moguće incidente ribara.

"Sanader i Janša obraćali su se jedan drugom s dragi Janez i dragi Ivo. Topla atmosfera otvorenog zasjedanja vlada ugrijala je i novinare, a još više govori Dimitrija Rupela i Kolinde Grabar Kitarović. Saznali smo da su odnosi odlični, da Slovenija i dalje podupire uključenje Hrvatske u EU i da to navodno i nije tako daleko. Aplauzom je dočekana zajednička izjava o izbjegavanju incidenata na kopnenoj i morskoj granici. To da je riječ o neobvezujućem dokumentu za koji nema pravog jamstva da će se primjenjivati nije bilo prilično isticati u svečarskom ozračju", piše u ponedjeljak mariborski list "Večer".

Novinar mariborskog lista Mirko Lorenci u posebnom komentaru objavljenom u subotu tvrdi da zajednički sastanak vlada na Brijunima nije donio rezultata osim poplave "lijepih riječi".

"Brijunski sastanak ne znači da su se odnosi između Slovenije i Hrvatske dramatično preokrenuli na bolje. Na hrvatskoj je strani za takav razvoj događaja prekomplicirana situacija. Ako u odnosima uskoro ne dođe do bitnih promjena, Sloveniji preostaju dva izlaza. Može pustiti stanje onakvim kakvo je, a to je slabo, a može i promijeniti taktiku pregovora s Hrvatskom. Pri tome ne mislimo na solističke akcije braće Podobnik ili prijetnje nekog drugog slovenskog političara. Hrvatskoj jednom treba mirno i jasno reći da ima slabiji međunarodni položaj od Slovenije. Zato nastup Hrvatske s pozicije umišljene snage i važnosti ne bi imao nikakvog smisla nego u obzir dolazi samo to da se pomiri s pregovorima s potpuno ravnopravnih pozicija. To znači da će Hrvatska morati naučiti da u svojim zahtjevima ponekad i popušta. Onako kako to radi Slovenija", piše Mirko Lorenci u "Večeru".

Elektronički mediji sastanak na Brijunima popratili su komentarima da on u hrvatskoj javnosti i medijima nije dobio takvu važnost koja mu je bila posvećena u slovenskim medijima, a Slovenski radio ocijenio je da je to zato što hrvatska javnost i vlada imaju "druge prioritete" poput problema u suradnji s Haagom na koje je vezan početak pregovora s Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙