FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres glasovao za smanjenje davanja UN-u ako se ne reformira

WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Zastupnički dom američkog Kongresaglasovao je u petak za smanjenje izdvajanja za Ujedinjene narode akose Svjetska organizacija ne reformira.
WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Zastupnički dom američkog Kongresa glasovao je u petak za smanjenje izdvajanja za Ujedinjene narode ako se Svjetska organizacija ne reformira.

Zastupnički dom je s 221 prema 184 izglasovao prijedlog zakona koji uključuje automatsko smanjenje za 50 posto američkih financijskih obveza prema Ujedinjenim narodima ako ne provedu većinu od 39 predloženih reformi usmjerenih na povećanje odgovornosti i iskorjenjivanje korupcije.

"Povijest pokazuje da kada je Kongres bio oštar tada se događaju promjene", rekao je predsjednik Odobra za međunarodne odnose Zastupničkog doma Henry Hyde, autor zakona.

Neizvjesno je hoće li taj prijedlog zakona postati važećim zakonom, jer se smanjenju protivi Bijela kuća i Senat.

Predložena zakonska mjera uslijedila je nakon korupcijskih skandala u UN-ovu programu nafta-za-hranu te optužbi UN-ovih mirovnjaka za seksualno zlostavljanje.

Prijedlog zakona traži, među ostalim, smanjenje za 20 posto proračuna za javno informiranje, uspostavu neovisnog nadzornog odbora i etičkog ureda te uskraćivanje mogućnosti da zemlje koje krše ljudska prava budu u povjerenstvima za ljudska prava.

Sjedinjene Države najviše od svih država izdvajaju za djelovanje Ujedinjenih naroda. Američki novac čini oko 22 posto od ukupnog UN-ova godišnjeg proračuna od 2 milijarde dolara. Prema prijedlogu zakona, smanjenje financijskih davanja ne bi se odnosilo na UN-ove agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙