FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Kongresno povjerenstvo poziva na široke reforme UN-a

WASHINGTON, 16. lipnja 2005.(Hina) - Posebna radna skupina američkogKongresa kritizirala je u srijedu nedostatak nadzora i odgovornosti uUjedinjenim narodima i preporučila široke reforme Svjetskeorganizacije.
WASHINGTON, 16. lipnja 2005.(Hina) - Posebna radna skupina američkog Kongresa kritizirala je u srijedu nedostatak nadzora i odgovornosti u Ujedinjenim narodima i preporučila široke reforme Svjetske organizacije.

Izvješće 14-članog povjerenstva pozvalo je na hitne reforme unutarnjeg upravljanja Ujedinjenim narodima, te reforme drugih područja djelovanja UN-a.

Povjerenstvo je preporučilo ukidanje UN-ova Povjerenstva za ljudska prava i stvaranje novog vijeća za ljudska prava u kojem bi uglavnom bile demokracije predane nadzoru i promicanju ljudskih prava.

Pozvalo je i na stvaranje snaga za brzu reakciju kako bi se spriječio genocid, ali se protivi uspostavi stalnih vojnih snaga UN-a.

Radna skupina je također pozvala na stvaranje neovisnog nadzornog odbora koji bi nadzirao UN-ove operacije u cilju sprječavanja još jednog skandala poput onoga s iračkim programom nafta-za-hranu.

Izvješće predlaže i imenovanje glavnog operativnog dužnosnika koji bi vodio dnevne UN-ove operacije te zaštitu za one koji ukažu na korupciju u Svjetskoj organizaciji.

Skupina je ponovila pozive drugih na potpunu netoleranciju prema seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju od strane mirovnih snaga UN-a.

"Potreba za unutarnjom reformom nije bila nikad veća", kaže izvješće. "Ako želimo vidjeti izlazak Ujedinjenih naroda iz njegovih sadašnjih poteškoća, bit će neophodno američko predvodništvo u postizanju promjena".

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozdravio je u srijedu izvješće i njegov zaključak da Sjedinjene Države mogu mnogo dobiti od "snažnih i učinkovitih" Ujedinjenih naroda.

"On podržava mnoge od preporuka i vjeruje da je snažna predanost radne skupine radu s drugim zemljama članicama i UN-ovim stožerom najbolja osnova da se slijedi i postigne trajna reforma", rekao je UN-ov glasnogovornik Fred Eckhard.

Kongresna radna skupina uspostavljena je u prosincu prošle godine kako bi poboljšala učinkovitost UN-a, a vodili su je bivši čelnik senatske većine George Mitchell, demokrat, i bivši predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich, republikanac.

Članovi radne skupine nisu se mogli suglasiti oko niza pitanja uključujući proširenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Izvješće dolazi dan prije nego će Zastupnički dom Kongresa razmatrati zakon koji vezuje plaćanje doprinosa SAD-a UN-u za reformu UN-a.

Kongresnik Henry Hyde, republikanac koji predsjeda Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma, predložio je zakon kojim bi se zadržala polovica doprinosa SAD-a UN-u ukoliko UN ne provede određene reforme.

Sjedinjene Države daju daleko najveći financijski doprinos UN-u osiguravajući 22 posto njegova proračuna i 27 posto proračuna za mirovne operacije.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha se protivi zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙