FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Annan podnio izvješće o Kosovu

WASHINGTON/NEW YORK/PRIŠTINA, 28. svibnja 2005.(Hina) - Vijećesigurnosti UN-a u petak je razmotrilo izvješće glavnog tajnika KofijaAnnana o Kosovu u kojem je preporučio da se ovoga ljeta pokreneprocjena o tome koliko je ostvaren demokratski napredak u pokrajini, akoja bi trebala voditi pregovorima o konačnom statusu Kosova.
WASHINGTON/NEW YORK/PRIŠTINA, 28. svibnja 2005.(Hina) - Vijeće sigurnosti UN-a u petak je razmotrilo izvješće glavnog tajnika Kofija Annana o Kosovu u kojem je preporučio da se ovoga ljeta pokrene procjena o tome koliko je ostvaren demokratski napredak u pokrajini, a koja bi trebala voditi pregovorima o konačnom statusu Kosova.

Annan je u izvješću rekao da se na Kosovu zapaža neprekidni napredak u provedbi standarda međunarodne zajednice i predanost čelnika Kosova njihovoj provedbi mada nije potpuno zadovoljan brzinom ostvarenog napretka. Upozorio je da "niti jedan od osam standarda nije u cjelosti ispunjen" i da još dosta ostaje da se učini u njihovoj provedbi.

Proces sveobuhvatne procjene bi trebao početi ovoga ljeta i on bi trebao razmotriti "političku stvarnost" na terenu kao i formalne preduvjete za pokretanje procesa određivanja budućeg statusa Kosova temeljem "ustrajnog i učinkovitog napretka" kosovskih čelnika prema provedbi standarda, rekao je Annan u izvješću. Kako je dodao, planira uskoro imenovati posebnog izaslanika koji bi proveo ocjenu. Diplomati kažu da je među glavnim kandidatima za to mjesto Kai Eide, norveški veleposlanik pri NATO-u.

UN su postavili osam standarda o funkcionirajućoj demokraciji, vladavini zakona, sigurnosti i ljudskim pravima te manjinskim pravima koji moraju biti postignuti prije nego se počne razgovarati o konačnom statusu Kosova. Konačnu odluku bi trebala donijeti međunarodna zajednica kroz proces pregovora koji će zacrtati Vijeće sigurnosti. "Trebalo bi biti potpuno jasno da rezultat sveobuhvatne procjene nije unaprijed donesen zaključak", rekao je Annan. "Tijekom i nakon sveobuhvatne procjene očekivat će se da predstavnici (kosovskih) privremenih institucija i kosovski čelnici slijede i jačaju svoje napore u provedbi standarda i nastavit će ih se ocjenjivati na toj osnovi".

Annanovo izvješće dolazi desetak dana nakon što su SAD rekle kako žele da međunarodna zajednice brže riješi status Kosova. UN-ov upravitelj Kosova Soeren Jessen-Petersen je rekao Vijeću sigurnosti da Kosovo nastavlja napredovati u provedbi standarda unatoč izazovima. "Neka ne bude nikakve sumnje da je ostvaren napredak", rekao je on Vijeću govoreći o Annanovom izvješću.

Jessen-Petersen je uz napredak u izgradnji demokracije ukazao i na pozitivan razvitak u dijalogu između kosovskih institucija i vlade Srbije i Crne Gore kao i Srpske pravoslavne crkve. Kako je kazao, taj će se napredak nastaviti čak i bez značajnog sudjelovanja kosovskih Srba, ali će mogućnosti za uspostavu cjelovitog multietničkog društva ostati ograničene sve dok se na kosovske Srbe vrši pritisak da ostanu izvan političkog, ekonomskog i društvenog procesa. Naglasio je kako će brzina budućeg napretka ovisiti o spremnosti većinskih kosovskih Albanaca da nastave napore u stvaranju multietničkog i demokratskog Kosova.

Predstavnik SAD-a Stuart Holliday je pozdravio odluku glavnog tajnika UN-a da ovoga ljeta pokrene sveobuhvatnu procjenu o napretku Kosova u provedbi standarda te imenuje posebnog izaslanika koji će voditi taj proces. Pozitivni rezultat procjene nije unaprijed zadan, rekao je on, kao što ne bi trebalo pretpostaviti da će kasnije otpočinjanje procesa za konačni status uslijediti automatski. Oboje će ovisiti o rezultatu procjene koji je u rukama kosovskih čelnika, rekao je Holliday. Najvažniji test da li je Kosovo dovoljno sazrelo za početak pregovora o konačnom statusu će biti odnos prema manjinama, naglasio je Holliday.

Nebojša Čović, predsjednik Koordinacijskog centra SCG za Kosovo i Metohiju je rekao da je izvješće, na žalost, vezalo najvažnije probleme za kosovske Srbe i vladu SCG. Imajući u vidu činjenicu da Srbi i drugo nealbansko stanovništo žive u izolirani u enklavama jer nemaju sigurnosti i slobode kretanja, tvrdnja da postoji sloboda kretanja u pokrajini je netočna, kazao je Čović. Prema njegovim riječima, temelj politike Beograda prema konačnom statusu Kosova je da se državne granice ne mogu mijenjati te da se mora očuvati suverenitet i teritorijalna cjelovitost SiCG.

Vlada Kosova drži da su ocjene iznijete na sjednici Vijeća sigurnosti UN "priznanje za njen dosadašnji rad i uložene napore na ostvarivanju standarda i stvaranju demokratskog društva, izjavio je u petak vladin glasnogovornik Daut Dauti.

On je ocijenio da "odluka da bude imenovan posebni izaslanik glavnog tajnika UN koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu standarda, predstavlja dokaz da se približava vrijeme početka rasprave o konačnom statusu Kosova". "U vladi Kosova i u svim institucijama bilo je izuzetne aktivnosti i to se isplatilo, s obzirom da je danas stigla prava ocjena od strane svih članova Vijeća sigurnosti", istaknuo je Dauti.

I predstavnici ostalih institucija i stranaka na Kosovu očekivali su pozitivnu procjenu ostvarivanja standarda i odluku da bude imenovan posebni izaslanik koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu ostvarivanja standarda, što je, kako su smatrali, i bio zadatak sjednice Vijeća sigurnosti.

Politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su stajalište Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojše Čovića da se Srbija i Crna Gora neće odricati svoje pokrajine. Nositelj "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" Oliver Ivanović je agenciji Beta rekao da je "Čović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uradio svoj dio posla", i ako odluka nije unaprijed donijeta, Ivanović drži da će njegov nastup imati "pozitivne efekte". Prema Ivanoviću, mora se definirati krajnja linija do koje Srbi i Srbija mogu ići, a to je sve osim neovisnosti Kosova.

Predsjednik Zajednice srpskih općina na Kosovu Marko Jakšić kazao je da je izvješće šefa UNMIK-a Sorena Jessen-Petersena "frizirano i uljepšavano i da ne odražava pravo stanje stvarnosti, da je pisano s proalbanskog stanovišta i ne daje doprinos rješavanju situacije na Kosovu". Kosovski elektronski mediji na albanskome pridali su ogromnu pozornost sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ističući kako je to najvažnija dosadašnja sjednica Vijeća Sigurnosti UN-a. Televizija Kosova je u cijelosti izravno prenosila sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙