FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Optužba završila s izvođenjem dokaza protiv Nasera Orića

DEN HAAG/ZAGREB,1. lipnja(Hina) - U postupku Haškog suda (ICTY) protivbivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, u srijedu jenakon 100 raspravnih dana i 50 saslušanih svjedoka završen dokaznipostupak optužbe.
DEN HAAG/ZAGREB,1. lipnja(Hina) - U postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, u srijedu je nakon 100 raspravnih dana i 50 saslušanih svjedoka završen dokazni postupak optužbe.

Orić (37) optužen je zbog napada na 50-ak srpskih sela i zaselaka u općinama Srebrenica, Bratunac i Skelani od svibnja 1992. do veljače 1993., zbog kojih je iz tog područja izbjeglo više tisuća Srba.

Optužen je i za zatočenje, zlostavljanje i smrt nekoliko Srba u policijskoj postaji Srebrenici.

Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za bezobzirno razaranje naselja, pljačku imovine, ubojstva i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Većina svjedoka optužbe bili su očevici zločina snaga Armije BiH pod Orićevim zapovjedništvom i seljani koji su preživjeli napade, a iskaze su dali i jedan istražitelj ICTY-a te Orićev nadređeni časnik general Sead Delić, zapovjednik Tuzlanskog korpusa Armije BiH.

Tužitelji su u spis uveli više od 500 dokumenata a obrana oko 300.

Nakon završetka dokaznog postupka optužbe, Orićevi branitelji John Jones i Vasvija Vidović podnijet će zahtjev za odbacivanje onih točaka optužnice za koje smatraju da "nisu dokazani izvan razumne sumnje". Raspravno vijeće potom treba odlučiti o nastavku postupka i opsegu u kojem obrana treba pobijati optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙