FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Dnevnik Nikole Adžije"

DRNIŠ, 17. lipnja 2005. (Hina) - Drniški ogranak Matice hrvatskepriredio je knjigu "Dnevnik Nikole Adžije", zapise kriznih, ratnih iporatnih godina od 1941. do 1950. drniškog kroničara Nikole Adžije,koja je u nazočnosti brojnih Drnišana i gradskog vodstva predstavljenau Gradskom muzeju, Adžijinoj kući, u kojoj je on osnovao muzej.
DRNIŠ, 17. lipnja 2005. (Hina) - Drniški ogranak Matice hrvatske priredio je knjigu "Dnevnik Nikole Adžije", zapise kriznih, ratnih i poratnih godina od 1941. do 1950. drniškog kroničara Nikole Adžije, koja je u nazočnosti brojnih Drnišana i gradskog vodstva predstavljena u Gradskom muzeju, Adžijinoj kući, u kojoj je on osnovao muzej.

Predsjednik drniškog ogranka Matice hrvatske Davor Gaurina istaknuo je da je ta knjiga dnevnik privatnih zapisa koji ne moraju podrazumijevati objektivnost, no da su bilješke svakako vrijedan spomen jednoga povijesnog razdoblja grada Drniša.

O Adžijinoj važnosti za razumijevanje i očuvanje drniške povijesti govorio je Petar Škaraica, Adžijin znanac, na čiji je poticaj knjiga i tiskana, a lektorica prof. Robertina Hrstić je istaknula da je tekst ostavljen u izvornu obliku kako bi sačuvao autentičnost.

Tekst je pun talijanizama, srbizama i riječi iz obična govora, koji svjedoče o samu autoru, njegovu obrazovanju, novinama koje je čitao i ponekad političkoj struji kojoj je pripadao, kazala je lektorica Hrstić.

Taj projekt, vrijedan 30.000 kuna, potpomogli su mnogi svojim novčanim potporama, među ostalim grad Drniš, Šibensko-kninska županija, Narodna knjižnica u Drnišu i NP "Krka".

U Gradskom muzeju istodobno je otvorena izložba "Biljezi hrvatske državnosti", grafička mapa u 33 lista, koja prikazuje pregled hrvatske povijesti od pokrštenja Hrvata i Višeslavove krstionice do odvajanja od Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙