FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prokurdske stranke pozvale PKK da se razoruža

ANKARA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Glavni stožeri prokurdskeDemokratske narodne stranke (DEHAP) i Demokratskoga socijalng pokreta(DTH) pozvali su zabranjenu marksističku Kurdsku radničku stranku(PKK) da se bezuvjetno razoruža, a tom se pozivu pridružilo i 150istaknutih kurdskih intelektualaca.
ANKARA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Glavni stožeri prokurdske Demokratske narodne stranke (DEHAP) i Demokratskoga socijalng pokreta (DTH) pozvali su zabranjenu marksističku Kurdsku radničku stranku (PKK) da se bezuvjetno razoruža, a tom se pozivu pridružilo i 150 istaknutih kurdskih intelektualaca.

U izjavi o zajednički prihvaćenoj deklaraciji, koju su u petak prenijeli vodeći turski listovi, vođa DEHAP-a Tuncer Bakirhan je istaknuo da je ona vrlo važna i na razini povijesne odgovornosti.

Kurdi, kojih je u Turskoj oko 12 milijuna, Vladi premijera Recepa Tayyipa Erdogana tako nastoje olakšati ulazak zemlje u punopravno članstvo Europske unije, što bi, kako se procjenjuje, potaknulo trajno i demokratsko rješenje kurdskog pitanja.

Među potpisnicima deklaracije, koja poziva PKK da oružje zamijeni političkom borbom, jest i dobitnica ugledne nagrade za mir "Saharov" Leyla Zana.

Čelnik PKK Abdullah Ocalan Apo, koji je na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na otoku Imrali, u Mramornome moru, pozvao je iz zatvora godine 1999. svoje pristaše na prekid vatre.

No, njegov je poziv dao samo djelomične rezultate. Stotine kurdskih pobunjenika nastavili su napade na jugoistoku zemlje.

Europska unija ponovno je prije toga pozvala Tursku da zaustavi nasilje na jugoistoku zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙