FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD za brzi ulazak Turske u EU

WASHINGTON, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države podržavajubrzi ulazak Turske u EU unatoč preprekama koje su se pojavile upostupku ratifikacije europskog ustava, izjavio je u srijeduglasnogovornik Bijele kuće.
WASHINGTON, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države podržavaju brzi ulazak Turske u EU unatoč preprekama koje su se pojavile u postupku ratifikacije europskog ustava, izjavio je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće.

"Naše se stajalište nije promijenilo", rekao je Scott McClellan na konferenciji za novinare. Američki predsjednik George W. Bush sastao se u srijedu s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Bush je prošle godine izrazio potporu turskoj kandidaturi za ulazak u EU izazvavši time kritike francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji je ocijenio da se američki predsjednik ne smije miješati u europska pitanja.

Pomoćnik američke državne tajnice Robert Zoellick je u utorak ocijenio da Turska treba "gledati iznad EU-a" i uzeti u obzir globalni kontekst.

Kako je ocijenio Zoellick, odbacivanje europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj predstavlja "novi razvoj za proces integracije" novih članica poput Turske i da je "Europljanima potrebno vrijeme da to riješe između sebe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙