FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisegnuo Barzani, prvi predsjednik iračkog Kurdistana

BAGDAD, 14. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Čelnik Kurdske demokratskestranke Masud Barzani prisegnuo je u utorak za prvog predsjednikaKurdistana obećavši da će ta sjeverna enklava ostati dio Iraka.
BAGDAD, 14. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Čelnik Kurdske demokratske stranke Masud Barzani prisegnuo je u utorak za prvog predsjednika Kurdistana obećavši da će ta sjeverna enklava ostati dio Iraka.

Kurdski parlament suglasio se prošlog tjedna da Barzanija postavi za prvog predsjednika te regije na četiri godine s pravom jednog reizbora.

"Ovaj je korak pobjeda za Kurde, ali i pobjeda iračkog naroda koji teži imati federalni, demokratski Irak u kojem će svi Iračani od Zakha do Basre uživati prava primjerena našem vremenu", rekao je Jalal Talabani, predsjednik Iraka, također pripadnik kurdskog naroda.

Talabani je izjavio da je Masudu čestitao i američki predsjednik George W. Bush koji je pohvalio ulogu Kurdistana u postizanju jedinstva Iraka. Bush je, prema Talabaniju, izrazio nadu da će Kurdi sudjelovati u pisanju iračkog ustava.

Kurdski parlament predstavlja tri pokrajine na sjeveru Iraka i sjedište mu je u gradu Arbilu.

Kurdistan je jedina iračka regija koja ima vlastitog predsjednika, a izbor predsjednika izazvao je zabrinutost susjedne Turske koja također ima svoj dio Kurdistana i čiji su ljevičarski pobunjenici godinama vodili borbu za neovisnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙