FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U slovenskom parlamentu uvrede zbog prava homoseksualaca

LJUBLJANA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Prijedlog zakona o istospolnimzajednicama, koji podržava slovenska vlada, izazvao je u petak uslovenskom parlamentu žestoke prepirke, a sve je završilo s nekolikoskandaloznih izjava i odlaskom zastupnika Liberalnih demokrata (LDS)iz zastupničkih klupa.
LJUBLJANA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Prijedlog zakona o istospolnim zajednicama, koji podržava slovenska vlada, izazvao je u petak u slovenskom parlamentu žestoke prepirke, a sve je završilo s nekoliko skandaloznih izjava i odlaskom zastupnika Liberalnih demokrata (LDS) iz zastupničkih klupa.

Prema Prijedlogu zakona istospolni parovi bi mogli registrirati svoju vezu, ali se ne bi vodili kao obiteljska zajednica niti sklapali vjenčanje kao formalni obred.

Najprije je zastupnik jedne desne stranke, ujedno i gradonačelnik, rekao da bi dao ostavku na dužnost gradonačelnika ako bi morao vjenčati homoseksualni par, a stvar je još više zaoštrio zastupnik Slovenskih demokrata (SDS), kojima pripada i premijer Janez Janša, uvredljivom porukom upućenom svojim dvjema kolegicama u zastupničkim klupama.

"Vas dvije bi trebalo poslati na obvezni ginekološki pregled, kako bi se utvrdilo što imate među nogama", rekao je za govornicom zastupnik iz Tržiča Pavel Rupar, iznerviran prijedlogom dviju zastupnica lijeve opcije da homoseksualni parovi dobiju pravo na svečani obred vjenčanja, uz svečanost potpisivanja sklapanja takve zajednice pred gradonačelnikom u prisutnosti kumova kao svjedoka.

Budući da je predsjednik parlamenta odbio zahtjev oporbe da se sjednica prekine zbog uvredljive izjave, iz zastupničkih klupa otišli su zastupnici Liberalnih demokrata, štiteći svoju kolegicu Majdu Širca, te zastupnici Socijalnih demokrata (SD), jer je Ruparova uvredljiva izjava bila upućena i njihovoj zastupnici Majdi Potrata. Socijalni demokrati nakon duže pauze vratili su se u zastupničke klupe jer se Rupar ispričao, ali su Liberalni demokrati najavili nastavak parlamentarne opstrukcije.

Stranka je u izjavi za javnost navela da se na takav potez odlučuje jer je ogorčena načinom na koji se vode parlamentarne sjednice, u kojima je sve više "govora mržnje".

"Ova je sjednica na rubu legalnosti, a način na koji ju je vodio potpredsjednik parlamenta Sašo Peče ne spada ni na parkiralište, a kamo li u parlamentarnu dvoranu", poručili su u svojoj izjavi nakon prekida sjednice Liberalni demokrati. Isto tako, stranka navodi da su predsjednika parlamenta Franca Cukjatija već ranije upozoravali da je vođenje parlamenta u teškoj krizi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙