FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak hrvatske i srbijanske policije o prihvatu ilegalnih migranata

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnici hrvatske i srbijanskepolicije sastati će se sutra u Beograda kako bi raspravili problemprovođenja Ugovora o readmisiji, odnosno vraćanja i prihvata ilegalnihmigranata, doznaje se danas u hrvatskom MUP-u.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnici hrvatske i srbijanske policije sastati će se sutra u Beograda kako bi raspravili problem provođenja Ugovora o readmisiji, odnosno vraćanja i prihvata ilegalnih migranata, doznaje se danas u hrvatskom MUP-u.

Sastanak ravnatelja hrvatske policije Ivice Franića i načelnika Uprave za granice MUP-a Nikole Milina s načelnikom Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Miroslavom Miloševićem odigrat će se na marginama međunarodne konferencije o stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi. Tema bilateralnog susreta biti će problemi u izvršavanju Ugovora o readmisiji koji su dvije države potpisale u lipnju prošle godine.

Hrvatska strana je nezadovoljna jer smatra da se srbijanski MUP u potpunosti ne pridržava Ugovora. Naime, u posljednjih godinu dana Srbija je od Hrvatske prihvatila samo 17 ilegalnih migranata koji su s njezinog teritorija prešli u Hrvatsku, a odbila je natrag primiti njih 597. Ugovorom o readmisiji, pak, zemlje potpisnice jamče da će ilegalne migrante koji s njihova teritorija uđu na teritorij druge zemlje potpisnice, ponovno prihvatiti natrag.

U hrvatskom MUP-u kažu kako s drugim susjednim zemljama s kojima su ranije potpisani ugovori o readmisiji nemaju takvih problema. Primjerice Bosna i Hercegovina je lani od Hrvatske prihvatile 536 "ilegalaca", a odbila njih 58. S druge strane, Hrvatska je od Slovenije prihvatila 1.470 osoba koje su s njezinog teritorija ilegalno prešle granicu, a odbila natrag primiti 56 ilegalnih migranata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙