FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skoplje: osnovan Stalni odbor za sukcesiju imovine bivše SFRJ

SKOPLJE, 6. lipnja 2005. (Hina) - U Skoplju je u ponedjeljak osnovanStalni zajednički odbor zemalja nasljednica SFRJ za sukcesiju imovine,preko kojeg će one pratiti proces primjene Sporazuma o sukcesiji iposredovati oko podjele imovine bivše zajedničke države.
SKOPLJE, 6. lipnja 2005. (Hina) - U Skoplju je u ponedjeljak osnovan Stalni zajednički odbor zemalja nasljednica SFRJ za sukcesiju imovine, preko kojeg će one pratiti proces primjene Sporazuma o sukcesiji i posredovati oko podjele imovine bivše zajedničke države.

Prema riječima zamjenika makedonskog premijera Minče Jordanova, za rješavanje ostaju pitanja podjele imovine unutar bivše Jugoslavije i u inozemstvu.

Među ostalim, predstoji dogovor oko korištenja arhivske građe i dokumentacije i konačno utvrđivanje depozita u mješovitim bankama u inozemstvu, rekao je Jordanov na konferenciji za novinare u Skopju

Dodao je da će se odbor, koji je konstituiran na osnovu zaključaka Sporazuma o sukcesiji, pozabaviti i imovinom diplomatskih predstavništava koja je formalno podijeljena, ali ne u potpunosti i provedena.

Predstavnik Hrvatske u tom tijelu u kojem su zastupljene sve zemlje nasljednice je Božo Marendić, koordinator Vladina tima za sukcesiju.

Na prvom sastanku odbora definirane su aktivnosti koje će slijediti i sve su strane izložile svoje pozicije o svim neriješenim pitanjima, istaknuo je Marendić i dodao kako je dogovoreno da se na slijedećem susretu ponovo pokrene pitanje sudbine deponirane devizne štednje koja je ostala zaleđena u bivšoj Jugoslaviji, a za koju još uvijek nije nađeno primjereno rješenje.

Slijedeća sjednica na kojoj će biti određena pravila o radu Stalnog odbora održat će se u Sloveniji.

Sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije potpisan je 29. lipnja 2001. u Beču nakon pregovora koji su službeno trajali 10 godina, ali su zapravo osam godina bili na mrtvoj točki zbog opstrukcije pregovora za trajanja režima Slobodana Miloševića koji je tvrdio da je SRJ jedina nasljednica bivše države.

Pregovori su nastavljeni nakon Miloševićeva pada, a sporazum je dogovoren i parafiran na maratonskim desetodnevnim pregovorima u svibnju 2001. godine, također u Beču.

Hrvatska ga je u Saboru ratificirala 3. ožujka 2004. godine, nakon što su to preostale četiri zemlje potpisnice (SiCG/tad pod imenom SRJ/, BiH, Makedonija i Slovenija) učinile mnogo prije.

Kao model raspodjele poslužio je ključ Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a), po kojem su podijeljeni i dugovi bivše Jugoslavije, prema kojem je SiCG dobila 36,5 posto ukupne imovine, Hrvatska 28,5 posto, Slovenija 16,4 posto, BiH 13,2 posto i Makedonija 5,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙