FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA postala član utemeljitelj Zaklade HAZU

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - INA - Industrija nafte d.d. postalaje član utemeljitelj Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti(HAZU) na temelju ugovora "vrijednoga" milijun kuna kojim INAsponzorira Zakladu.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - INA - Industrija nafte d.d. postala je član utemeljitelj Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na temelju ugovora "vrijednoga" milijun kuna kojim INA sponzorira Zakladu.

Time se INA pridružila malobrojnim utemeljiteljima Zaklade i to kao jedan od najdarežljivijih donatora, ako ne već kao jedan od prvih članova utemeljitelja, istaknuo je predsjednik HAZU-a, akademik Milan Moguš na današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora u palači Akademije.

Ugovorom, koji su supotpisali predsjednik Upravnoga odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević, ta je hrvatska tvrtka poduprla aktivnosti Zaklade kao što su nakladnička djelatnost, organizacija znanstvenih skupova, otkup umjetnina te unaprjeđivanje kulture, umjetnosti i znanosti davanjem stipendija i nagrada za posebna dostignuća.

Akademija je u lipnju 1993. odlučila utemeljiti svoju zakladu, čime je zapravo obnovljeno njezino djelovanje koje je bilo prekinuto za bivše Jugoslavije.

Izrazivši radost i zadovoljstvo što se INA pridružila članovima utemeljiteljima Zaklade HAZU, akademik Neidhardt podsjetio je da je ona počela aktivno djelovati 1996. s ciljem unaprjeđivanja kulture, umjetnosti, znanosti i odgoja kao bitnih čimbenika sveopćega duhovnog i gospodarskog napretka Hrvatske.

Po riječima predsjednika Uprave INA-e, ta je tvrtka poznata po potpori kulturnom projektima pa je tako poduprla i projekt HAZU-a koji bi trebao, istaknuo je Dragičević, dugo trajati.

Dodao je da poslovanje Zaklade ima sličnosti s gospodarstvom, što pak znači da treba voditi računa o troškovima poslovanja tako da se osiguraju sredstva za razvoj.

Kada je pak riječ o imovini Zaklade, tajnik HAZU-a Slobodan Kaštela izvijestio je da ona trenutačno iznosi 23 milijuna kuna te da redoviti godišnji priljev u Zakladu iz državnoga proračuna iznosi oko dva milijuna i 700 tisuća kuna.

Današnjoj svečanosti bio je nazočan i bračni par Greta i Ferdo Verbič koji su prije nekoliko dana potpisali ugovor kojim su postali članovi utemeljitelji Zaklade HAZU.

Supružnici Verbič rođeni su Zagrepčani koji su radni vijek proveli u rodnom gradu, a donacijom dijela svoje imovine, u iznosu od 25.000 eura, postali su članovi utemeljitelji Zaklade HAZU.

Inače, utemeljitelji Zaklade mogu postati oni pojedinci i ustanove koji u Zakladu uplate najmanje 25.000 američkih dolara.

Osim supružnika Verbič, od pojedinaca je do sada članom utemeljiteljem postala jedino obitelj Josipa Torbara, a ostali članovi utemeljitelj su Grad Rab, Zagrebačka banka, Privredna banka, Hrvatska gospodarska komora, Školska knjiga, Zagrebački velesajam i Pliva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙